© HBVL

Limburg is het Colombia van de synthetische drugs

In Limburg werden dit jaar 33 wietplantages met meer dan 500 planten ontdekt en vier drugslabo’s. Op 10 plaatsen lieten drugsbendes chemisch afval achter. In totaal werden in de provincie 17 grootscheepse onderzoeken naar georganiseerde misdaad gevoerd en 24 naar de handel in synthetische drugs. Cedric Stuyck, de parketmagistraat die aan hoofd staat van de sectie georganiseerde criminaliteit in Limburg, duidt één en ander.

Nancy Vandebroek

“De meeste wietplantages die we dit jaar hebben opgerold - tot nog toe een 75-tal - werden ontdekt in Maasmechelen", zegt Cedric Stuyck. "Het merendeel van de andere plantages strekt zich vanaf het Maasland uit tot in Noordoost-Limburg. Het aantal opgerolde plantages blijft elk jaar stijgen."

"Andere vaststelling: heel grote plantages met 4.000 tot 5.000 planten worden nog zelden ontdekt. De bendes achter de wietteelt spreiden namelijk het risico en richten meerdere minder grote plantages op met 200 tot 300 planten. Van de 75 ontmantelde plantages, zijn er 33 met meer dan 500 planten. Dat zijn plantages waarvan je kan stellen dat er criminele organisaties achter schuilgaan. Eerst en vooral omdat er veel geld mee te verdienen valt, gigantisch veel.”

Lees verder onder de afbeelding.

Hoe berekenen jullie die winsten?

“Per plant wordt gemiddeld 28,2 gram wiet geoogst. Aangenomen wordt dat één gram minstens 4 euro opbrengt. Een oogst van 500 planten brengt dus minstens om en bij de 54.600 euro op. Misdaad mag niet lonen: sinds vorig jaar hebben we een strenger strafvervolgingsbeleid aangenomen waarbij we hogere en effectieve gevangenisstraffen vorderen die altijd uitgevoerd worden."

"Daarnaast wordt ook telkens de opbrengst verbeurdverklaard, moet die worden terugbetaald of wordt er beslag gelegd. Achter de schermen van de wietteelt in onze provincie blijken ook meestal Nederlanders te zitten. Wanneer in Nederland een plantage wordt ontdekt, komt de bewoner of huurder op een zwarte lijst terecht en wordt hij uit de woning gezet."

"Bendes houden hier rekening mee. Ze gaan op zoek naar locaties in onze contreien waar minder controle is: plekken waar minder aaneengesloten bebouwing is en boerderijen meer verscholen liggen. Plantages worden namelijk veelal ontdekt na klachten van buurtbewoners over allerlei vormen van overlast. Ook dit houden we trouwens nauwgezet in het oog. Elke verdachte handeling wordt onderzocht.”

Lees verder onder de afbeelding.

Het aantal drugslabo’s daalt maar vormt in Limburg toch nog een probleem?

“In 2015 hadden we een piek van het aantal ontdekte drugslabo’s: elf in totaal, goed voor 65 procent van alle drugslabo’s in ons land. Sindsdien zien we een dalende tendens op nationaal vlak. De vier labo’s die we dit jaar in Limburg hebben ontdekt, is nog altijd ongeveer 20 procent van het landelijke aantal. Dat is nog altijd erg veel. We merken wel al langere tijd dat het productieproces anders verloopt, dat de aanmaak van de verdovende middelen op verschillende locaties plaatsvindt en dat op elke locatie minder lang wordt gewerkt."

"Net als bij de opzet van wietplantages geldt: hoe korter de activiteit op één plek, hoe kleiner de pakkans. Om die reden hebben we dit jaar zwaar geïnvesteerd in het verstevigen van onze informantenwerking en van de politionele bijzondere opsporingsmethoden. Onderzoeken duren daardoor iets langer maar brengen uiteindelijk meer resultaat.”

Lees verder onder de grafiek.

Niet alle drugslabo’s worden ontdekt?

“Naast de vier drugslabo’s die we hebben ontdekt, hebben we ook op tien plaatsen afval van drugslabo’s aangetroffen. Een aantal labo’s hebben we dus niet kunnen vinden. De dumping van afval, lozingen van chemische stoffen, dumping van verpakkingsmateriaal en vaten, vormt op zich ook een reëel probleem. Het gaat om chemisch afval, in de vorm van zwavelzuur, zoutzuur, mierenzuur, aceton en methanol. Die stoffen zijn erg schadelijk voor mens en milieu en worden door de criminele bendes lukraak gedumpt op de meest diverse plaatsen. Kinderen die in het bos spelen kunnen zwaar verbrand raken door in een plas van dit goedje te trappen.”

“Studies wijzen uit dat voor elke geproduceerde kilo amfetaminen ongeveer 30 kilo afval achterblijft. Voor elke geproduceerde kilo MDMA of xtc 10 tot 20 kilo afval achter. De hoeveelheid afval hangt natuurlijk ook af van de grootte en de capaciteit van het labo. Volgens Europol wordt per labo gemiddeld 800 kilo chemisch afval gedumpt. Het gevaar is dan ook gigantisch.”

Bekijk hier op welke plaatsen in Limburg de politie drugslabo's en dumpingsplaatsen aantrof:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer