© kma

Oude speech gouverneur Kinsbergen en Belgische franken van 51 jaar geleden uit koperen koker gehaald bij start verbouwing Provinciaal Vormingscentrum

Malle -

De Provincie pompt 34 miljoen euro in het Provinciaal Vormingscentrum in Malle. 51 jaar na de opening is het gebouw aan een make-over toe. Eerst wordt het onthaalgebouw aangepakt. “Onze gewone werking blijft tijdens het hele verbouwingsproces verzekerd”, zegt directeur Johan Mutert.

Kristin Matthyssen

Drie jaar geleden werd het masterplan al voorgesteld. Maar nu is de eerste fase van de werken echt van start gegaan. In enkele weken tijd werd al een deel van het onthaalgebouw afgebroken en gestript. Het masterplan is opgedeeld in vijf fasen. “We beginnen met de verbouwing van het onthaal en de polyvalente ruimtes”, zegt directeur Mutert. “Daarnaast krijgt het gebouw een nieuwe bouwschil en wordt er overgeschakeld van fossiele naar hernieuwbare energie.”

Gedeputeerde Luk Lemmens krijgt de koperen koker met oorkonde die bij de opening in 1973 begraven werd, met een kraan aangereikt.© kma

Gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) kwam mee de koperen koker met oorkonde openen die bij de opening 51 jaar geleden begraven werd. Het was wel wat spannend wat er zou inzitten. “De speech van gouverneur Andries Kinsbergen, mooi uitgetikt op gestencilde papiertjes. En allerlei Belgische franken van het jaar 1973”, ontdekte de gedeputeerde. Het is de bedoeling die koperen koker straks opnieuw te begraven, met een nieuwe oorkonde.

De nieuwe voorgevel is geïnspireerd op de architectuur van de jaren zeventig.© rr

Dat het provinciebestuur in het Vormingscentrum in Malle blijft geloven, bewijst de grote investering. Het Vormingscentrum organiseert 440 activiteiten per jaar, goed voor 41.771 bezoekers, voornamelijk in een educatieve context. Het beschikt over een drukbezette uitleendienst. En er is ook het talentencentrum, dat in 2023 25 scholen, goed voor 1.602 leerlingen, mocht ontvangen.

De speech van gouverneur Kinsbergen.© kma

“Met het masterplan willen we tegemoetkomen aan de hedendaagse normen voor werk-, congres- en verblijfsaccommodatie”, zegt Lemmens.

“Niet alleen onze bezoekers, ook onze medewerkers gaan hierdoor meer comfort krijgen”, vertelt directeur Johan Mutert. “De transformatie tot een functioneel BEN- en CO2-neutraal gebouw gebeurt in vijf fasen. Het Vormingscentrum mikte bij de opening in 1973 specifiek op vormingen voor de jeugd en haar begeleiders, en de jeugd blijft onze corebusiness.”

Oude artikels van toen het Vormingscentrum tien jaar open was.© kma

Bij het ontwerp van de nieuwe onthaalruimte werd er gekozen voor een ruime hal met veel lichtinval, een vide en natuurlijke ventilatie. De brede centrale trap geeft toegang tot een nieuwe grote zaal of naar één van de drie nieuwe workshoplokalen. Hoewel onttrokken aan het oog zorgt een grote lift voor de toegankelijkheid van het Vormingscentrum in Malle voor mensen met een beperking.

Architectenbureau Stramien koos na een grondige analyse voor een WKO installatie (Warmte Koude Opwekking) om het gebouw fossielvrij te maken op energetisch vlak. Er wordt gezorgd voor hergebruik van regenwater voor het sanitair en er komen extra zonnepanelen. De overdekte fietsenstallingen krijgen groendaken en laadpunten.

Het nieuw onthaal straks.© kma

Architect Xavier Avondroodt van Stramien wijst erop dat de voorgevel geïnspireerd blijft op de bestaande seventiesarchitectuur van het Vormingscentrum en er dus geen tabula rasa qua stijl komt. De soberheid van 1973, in het midden van een groen domein van elf hectare, blijft herkenbaar.

Alle kampen en vormingen kunnen op de gewone manier doorgaan de komende jaren, tot alle vijf fasen voltooid zijn.

Het was een moment om te klinken woensdag.© kma

© kma

© kma

De oorkonde uit 1973© kma

Het nieuw onthaal.© kma

© kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners