© Photo News

Tom Van Grieken reikt andere partijen de hand, ook militanten willen cordon zien sneuvelen

“Dit is geen zwarte zondag, maar een zondag van hoop.” Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken sprak duidelijke taal. Zijn partij is de grote winnaar en de voorzitter toont zich klaar voor de macht. Maar hij roept op tot verzoening, ook bij zijn militanten. “Wees groots in onze overwinning, heb geen leedvermaak met het verlies van anderen.”

Jan Stassijns

Zondag. Het overwinningsfeest van Vlaams Belang is al vroeg op gang gekomen. In hotel Den Berg in Londerzeel, waar alle kopstukken en militanten verzamelen, is de stemming vanaf minuut één opperbest. Zeker bij de vele jongeren, die keurig in pak en talrijk aanwezig zijn.

Dat ziet ook jongerenvoorzitter Cedric Cornelissen. “De verjonging die met Van Grieken is ingezet, heeft duidelijk effect”, zegt hij. “Jongeren groeien op met de problemen die zich vandaag stellen, rond migratie, rond veiligheid. En daarom komen ze bij ons terecht.”

Erehaag voor voorzitter

De maatpakken maken in de loop van de dag plaats voor witte Vlaams Belang-polo’s en vlaggetjes. De jongeren vormen een erehaag voor hun voorzitter Tom Van Grieken, die iets voor 20u naar zijn troepen trekt, omringd door een klein leger camera’s. Zijn naam wordt luidkeels gescandeerd, de Vlaamse vlaggen gaan de hoogte in: “Tom Van Grieken!”

Hier hebben de aanwezige militanten en kandidaten de hele dag naar uitgekeken.

De voorzitter, tevens trekker van de Antwerpse Kamerlijst, windt er geen doekjes om. “Eerst werden we genegeerd, dan werden we uitgelachen, dan werden we bestreden en dan wonnen we. En hoe. Voor de politieke elite in dit land ging de campagne over de postjes. Hoe arrogant kun je zijn. Deze verkiezing ging over één ding: onze mensen. En onze mensen moeten op de eerste plaats staan.”

Déjà-vugevoel

Eerder die zondag werden ook kopstukken Filip Dewinter en Dries Van Langenhove, de lijsttrekker voor Vlaams Belang in Vlaams-Brabant, als helden ontvangen. Dat hun partij zou stijgen, dat was de algemene verwachting, maar dat het zo’n vaart zou lopen, daar hadden ze in Londerzeel niet van durven dromen. “Ik heb een groot déjà-vu- gevoel”, zegt Dewinter. “Niet alleen N-VA verliest kiezers aan ons, alle partijen doen dat. En dat is een vloedgolf, een tsunami. Eens die er is, houd je die niet meer tegen.”

Met het sterke resultaat van Vlaams Belang komt het voortbestaan van het cordon sanitaire opnieuw in de schijnwerpers. Voor de aanwezigen is het duidelijk. Ze herhalen de woorden van Dries Van Langenhove: “De vraag is niet of, maar wanneer het cordon barst.”

“Gebeurt dat niet, dan komt Vlaanderen op straat, daar zullen wij wel voor zorgen”, zeggen Mariëtte Voogd en Rudi Hendrikx uit Zwijndrecht. “Als we een echt democratisch land willen zijn, dan kan het niet anders.”

Toch is niet iedereen daar zo zeker van. “We hopen natuurlijk, maar we hopen ook dat het geen wishful thinking is”, klinkt het bij twee jonge militantes. “Het is wat iedereen wil, niet alleen binnen onze partij. Ook heel veel N-VA-kiezers vinden dat. Maar het is natuurlijk aan de andere partijen om dat te beslissen.”

Vlaamse Leeuw

Bart De Wever, die met N-VA ondanks het teleurstellende resultaat wel de grootste partij in Vlaanderen blijft, lijkt de deur op een kier te houden. “Ik kan daar niet op antwoorden, maar ik zal hen net als alle andere partijen uitnodigen”, zei De Wever tijdens zijn verkiezingstoespraak.

Die wordt overigens in Londerzeel uitgezonden op het grote scherm. De Vlaamse Leeuw wordt gretig meegezongen met N-VA en aangevuld met “linkse ratten, rol uw matten”, en “eigen volk eerst”. Het publiek zweept zich niet alleen in Londerzeel op, maar ook in het Antwerpse hoofdkwartier van de partij in de Van Maerlantstraat.

Verzoening

Toch roept Tom Van Grieken in zijn overwinningsspeech op tot verzoening. “Wees groots in onze mooie overwinning”, zegt hij. “Ik roep onze mensen op om geen leedvermaak te hebben met het verlies van anderen. Wij gaan niet doen wat anderen deden toen wij verloren. Vandaag heeft de kiezer duidelijk gesproken: het is geen zwarte zondag, maar een zondag van hoop.”

Niet iedereen lijkt die boodschap even enthousiast te onthalen, maar er is ook veel begrip. “Hoe ze ons hebben behandeld de voorbije verkiezingen, dat is niet het voorbeeld dat we moeten stellen”, zegt een West-Vlaamse militant.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER