maandag 27 mei 2019 - Meer sporten
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

offin balt de vuist na zijn overtuigende start. BELGA

Tennis Roland Garros

Belgische nummer 1 veegt Litouwer Berankis op een hoopje

Goffin lijkt weer de oude

Met hogeschooltennis en in sneltreinvaart werkte een voortreffelijke David Goffin (ATP 30) zich voorbij Ricardas Berankis (ATP 72). Minder dan anderhalf uur stonden beide heren tussen de lijnen, waarin de arme Litouwer amper vier spelletjes werd gegund. “Dit is een ideale start”, vond Goffin.

Goffin 6 6 6

Berankis 0 2 2

Was dit zijn beste prestatie van het seizoen? In Rome versloeg Goffin twee weken geleden Stan Wawrinka, een man met drie grandslamtitels achter zijn naam. Qua impact staat die zege dus nog een stuk hoger, maar qua spelpeil zat het tegen Ricardas Berankis helemaal juist. “Alles was aanwezig. Van het begin tot het einde speelde ik constant. Mijn opslag draaide goed, wat me de hele match heeft geholpen. Ik heb ook genoten van het hernieuwde stadion, met zijn prachtige architectuur en zijn voortreffelijke ondergrond. Zelfs de klank zit helemaal juist.”

Goffin is een rustige ziel, die zich in zulke momenten niet verliest in euforie, maar het was duidelijk dat prestatie en resultaat hem goed deden. Herhaaldelijk had de 28-jarige Luikenaar de voorbije maanden beklemtoond dat er op training beterschap merkbaar was, maar dat de vertaling naar de wedstrijd nog haperde. “Zo zie je dat dat geen loze woorden waren. Ik vorderde, petit à petit, maar ik wist evenzeer dat op training goed spelen weinig belang heeft. Ik moest dat kunnen herhalen in een wedstrijd. Zoals nu, dus. Ik kon in het begin van elke set het tempo verhogen, waardoor Berankis meteen in de verdrukking kwam. Noem dit maar een ideale start.”

Weer mikken op top 20

Goffins broze zelfvertrouwen - geschaad door maanden vol twijfels, nederlagen en een terugval van rang 7 naar rang 30 - kan er alleen maar goed bij varen. Dit was op meer dan één moment de oude Goffin, een speler die met vinnige voetjes ronddraafde, de ballen neerlegde waar het hoorde en de onnodige fouten tot een minimum beperkte. Kortom, een speler die weer richting top 20 mag kijken. “Zo’n match doet wonderen voor het zelfvertrouwen. Je zag dat aan mijn dropshots. Als ik lekker in mijn vel zit, dan ben ik creatiever en durf ik meer.”

Berankis is geen gravelgigant. Of dit een echte maatstaf is, zal verder in het tornooi moeten blijken. De volgende ronde brengt Goffin woensdag tegenover de Serviër Kecmanovic (ATP 83) of de Amerikaan Kudla (ATP 79). “Hopelijk maken die twee er maandag een slopend duel van. Ik ben alvast zonder al te veel energieverlies - mentaal noch fysiek - uit mijn openingsmatch gekomen.” Als Goffin ook die tweede ronde overleeft, mag hij op audiëntie bij de koning van Parijs, Rafael Nadal.

Exit Van Uytvanck, Mertens vandaag

Naast David Goffin kwam met Alison Van Uytvanck (WTA-55) nog een landgenote in actie op de openingsdag. De Brusselse kende echter minder succes. Ze verloor na een offday in drie sets van de Spaanse Sara Sorribes Tormo (WTA-72): 6-1, 5-7, 6-2. “Ik heb te veel fouten gemaakt, simpelweg niet goed genoeg”, bekende ze. Ook vijfde reekshoofd Angelique Kerber ligt er al uit. Vandaag komt Elise Mertens (WTA-20) voor het eerst in actie. De Hamontse speelt de derde match op court 6 (vanaf 11 uur) tegen de Sloveense Tamara Zidansek (WTA-60), die zaterdag de finale van het tornooi in Nürnberg verloor. Ook Kimmer Coppejans (ATP-178) opent zijn campagne. Hij speelt tegen Yannick Hanfmann (ATP-184) de tweede match op Court 4. (mv/b)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws