De Yi Peng 3 ligt sinds 19 november in het Kattegat. De Zweedse politie mag het schip nu als waarnemer betreden.
AP/Mikkel Berg Pedersen.

Zweedse politie mag van China verdacht vrachtschip betreden, maar enkel als waarnemer

De Zweedse politie krijgt toestemming om aan boord te gaan van het Chinese vrachtschip dat verdacht wordt van betrokkenheid bij de beschadiging van 2 datakabels in de Oostzee. Dat melden Scandinavische media en het wordt ook bevestigd door de politie. De politie zal er zelf geen onderzoek voeren, maar mag wel als waarnemer het schip betreden.

In Zweedse media – maar ook in een persbericht van de politie zelf – staat te lezen dat de politie donderdag als waarnemer de Yi Peng 3 zal betreden.

"Vertegenwoordigers van de Chinese autoriteiten doen onderzoek naar het schip en hebben de Zweedse autoriteiten uitgenodigd om als waarnemers deel te nemen", klinkt het. "Ook de Zweedse commissie voor onderzoek naar ongevallen neemt deel."

Aan boord van het schip zal de Zweedse politie zelf geen onderzoek voeren. Het bezoek zal gebeuren met de hulp van de Deense autoriteiten.

Moeilijke situatie op zee

De Zweedse autoriteiten zijn een onderzoek naar mogelijke sabotage gestart nadat op 17 en 18 november van dit jaar twee kabels op de bodem van de Oostzee beschadigd zijn geraakt. Vrijwel meteen verdachten de betrokken landen een Chinees vrachtschip. De Yi Peng 3 zou in de buurt zijn geweest toen de internetverbindingen het begaven.

Maar hard bewijs vonden ze niet meteen. Sinds 19 november ligt het schip voor anker in het Kattegat, een zeestraat tussen Denemarken en Zweden. 

Sindsdien voeren verschillende landen intensieve diplomatieke onderhandelingen met China, met als doel te weten te komen of het schip betrokken is bij de kabelbreuken.

De moeilijkheid is echter dat de kabelbreuken hebben plaatsgevonden in een exclusieve economische zone (EEZ) - en dus niet de territoriale zee - van de betrokken staten. 

"Daar geldt een ander regime en kunnen de kuststaten slechts beperkte bevoegdheden uitoefenen ten aanzien van buitenlandse schepen", heeft professor Internationaal Zeerecht Klaas Willaert (UGent) recent nog verteld aan VRT NWS. Staten kunnen met andere woorden niet zomaar aan boord gaan van de Yi Peng 3. 

De diplomatieke onderhandelingen lijken nu tot dit bezoek te leiden. Volgens het Deense medium DR zouden ook vertegenwoordigers van Duitsland, Finland en Denemarken aan boord gaan van het schip.

"Wanneer deze groep mensen (...) de inspectie heeft uitgevoerd, verwachten we dat het schip richting zijn bestemming kan varen", heeft de Deense minister van Buitenlandse Zaken Lars Løkke Rasmussen tegen DR gezegd.

Of de toelating van de Chinese autoriteiten om het schip te betreden ook tot een doorbraak in het onderzoek zal leiden, valt nog af te wachten.

Thema

Meer Buitenland?

Download de app om geen nieuws over dit thema te missen.

Meest gelezen