© Dirk Vertommen

Olifantenliefhebber mag niet meer binnen in de Zoo en Planckendael

Het fenomeen is zeldzaam, maar Puttenaar Stijn Vekemans heeft een dierentuinverbod aan zijn broek. Hij mag niet meer binnen in de Zoo van Antwerpen en Planckendael omdat hij de verzorgers herhaaldelijk zou hebben beschimpt.

Kristof Van Rompaey

Met een aangetekend schrijven van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) vernam Stijn Vekemans (38) dat zijn abonnement definitief wordt ingetrokken. “We vragen aan al onze bezoekers om respect te tonen voor de dieren en de andere bezoekers, maar ook voor ons personeel”, zegt woordvoerster Ilse Segers van de KMDA. “Omdat deze persoon onze mensen in diskrediet bleef brengen, zelfs nadat we hem meermaals hadden gevraagd om te stoppen, namen we een volgende stap.”

Volgens Segers is het definitief intrekken van een abonnement zeer ongewoon, maar ze meent dat het onmogelijk was geworden om met Vekemans op een respectvolle manier van mening te verschillen.

Stijn Vekemans denkt er anders over. Volgens hem waren er nooit persoonlijke meldingen aan zijn adres om te stoppen. Zijn discussie met de KMDA sleept al drie jaar aan en kende een hoogtepunt na de overlijdens van olifanten Qiyo, Phyo Phyo en ­Tarzen. “Ik volg de olifanten in Antwerpen en Mechelen al meer dan twaalf jaar”, zegt hij. “Intussen spijkerde ik mijn kennis over olifanten bij met zelfstudie. Wat ik zie, is niet fraai. De olifanten zitten binnen veel te klein. Omdat het zo’n intelligente en sociale wezens zijn, veroorzaakt dat wrevel. Toen ik opmerkte dat Phyo Phyo vermagerde, werd daar niets mee gedaan. De mama van Kai-Mook geraakte zichtbaar uitgeput door het te hoge kweekritme. Gaan die kweekprogramma’s over het behoud van soorten, of het behoud van het bedrijf? Zonder kweekprogramma’s, geen dierentuin.”

“Kassa primeert”

Volgens Vekemans hadden zijn kritische mails nooit resultaat. “Ik werd naar de verzorgers doorverwezen, maar tot een overleg met het management kwam het nooit. Voor hen primeert de kassa.”

De olifantenliefhebber is niet van plan om zijn situatie aan te vechten. Het nog resterende abonnementsgeld krijgt hij terug. “Als ik niet binnen mag, dan is dat zo, maar hoe gaan ze mij weren? Gaan ze mijn signalement misschien doorgegeven? Het lot van de olifanten blijf ik me aantrekken.”