Direct naar artikelinhoud
NieuwsRechtszaak Trump

‘Trump zei me om Daniels stil te houden tot na verkiezingen, dan maakte het niet meer uit’: voormalige fixer van Trump getuigt

Michael Cohen wordt ondervraagd door aanklager Susan Hoffinger.Beeld REUTERS

Michael Cohen, de voormalige advocaat van Donald Trump, heeft vandaag getuigd tegen de voormalig president in de rechtszaak rond Stormy Daniels. Cohen wordt door de aanklager opgeroepen vanwege zijn rol bij de betaling van zwijggeld aan Daniels in 2016.

Cohen, ooit de ‘fixer’ van Trump genoemd, zou in aanloop naar de verkiezingen van 2016 uit eigen zak 130.000 dollar zwijggeld hebben betaald aan pornoster Stormy Daniels. Zij zegt in 2006 seks te hebben gehad met de getrouwde Trump in een hotelkamer. De oud-president heeft dat tegengesproken.

Lees ook

Ooit ‘trouwe boef’ van Trump, vandaag een ‘rat’: waarom Michael Cohens getuigenis in zaak-Stormy Daniels zo belangrijk is

‘Catastrofaal voor de campagne’

Cohen verklaarde dat hij in 2016 hoorde over het verhaal van Stormy Daniels. Dit was temidden Trumps presidentscampagne. Eerder was al de beruchte ‘grab them by the pussy’-video verschenen waarin Trump vulgaire uitspraken deed over vrouwen. Wanneer Cohen Trump aansprak over Daniels, beval de voormalige president om het “af te handelen”. Het verhaal zou immers de campagne van Trump schaden en vooral zijn reputatie bij vrouwelijke kiezers.

Wanneer duidelijk werd dat Stormy Daniels haar verhaal wou verkopen, was Trump kwaad op Cohen. Hij noemde het een “totale ramp” en zei dat vrouwen hem zouden “haten”. “Vrouwen gaan me haten, mannen zullen het misschien cool vinden, maar dit is een catastrofe voor de campagne,” zou Trump gezegd hebben.

Cohen repliceerde dat hij geen controle had over het verhaal, waarna Trump hem zou bevolen hebben om het “op te lossen”.

Michael Cohen: 'Het verhaal van Stormy Daniels zou catastrofaal geweest zijn voor de campagne.'Beeld REUTERS

‘Uitstellen tot na de verkiezingen’

Trump zou Cohen gevraagd hebben om het verhaal stil te houden tot na de verkiezingen. “Ik wil dat je het zo lang mogelijk uitstelt, totdat de verkiezingen voorbij zijn. Want als ik win, is het niet meer relevant omdat ik president ben. En als ik verlies, kan het me niet eens schelen,” zou Trump gezegd hebben.

Cohen zou vervolgens instructies hebben ontvangen om Daniels zwijggeld te betalen. Een overeenkomst werd gesloten om Daniels 130.000 dollar zwijggeld te betalen. Ze zou ook 1 miljoen dollar schade moeten betalen per keer als ze haar verhaal toch zou vertellen. Deze clausule, zegt Cohen, was bedoeld om ervoor te zorgen “dat ze niet zou spreken”.

Cohen voerde naar eigen zeggen vervolgens Trumps instructies uit om de betaling zo ver mogelijk uit te stellen, tot na de verkiezingen. Hij zei dat hij 10 dagen uitstel had gevraagd om het geld bij elkaar te krijgen voor de overeenkomst en hij daarna van plan was om het weer uit te stellen. “Dat is wat ik moest doen. Het uitstellen tot na de verkiezingsdag.”