© Photo News

STANDPUNT. “'Iedereen is tegen ons' is een afgezaagd mantra van N-VA en maakt geen indruk meer”

De wellust druipt eraf, bloeddorst, politieke afrekening, Theo een kopje kleiner maken … De grote woorden werden dit weekend niet geschuwd om de onrechtvaardige behandeling van N-VA door de andere politieke partijen aan de kaak te stellen. Bart De Wever en Theo Francken haalden hun strafste oorlogs­vocabularium boven. Tegen de forse kritiek van de andere partijen op de creativiteit die het kabinet-Francken aan de dag legde bij het uitreiken van humanitaire visa, greep de N-VA voorzitter terug naar zijn aloude recept: iedereen is tegen ons. De N-VA moet eraan.

Kris Vanmarsenille, hoofdredacteur

LEES OOK. Theo Francken reageert op kritiek over humanitaire visa: “Politieke afrekening” en “bloeddorst”

LEES OOK. De Wever over heisa humanitaire visa: “De wellust druipt ervan af bij andere partijen: N-VA moet eraan”

Van de man die vorige week nog vriend en vijand verbaasde met zijn strategische meesterzet, die in Antwerpen de op voorhand onmogelijk gewaande coalitie met de socialisten tot stand bracht, die in debatten steevast iedereen de baas is met scherpe analyses, mag je toch meer verwachten. “Iedereen is tegen ons” is een afgezaagd mantra waarmee N-VA in de beginjaren van haar bestaan misschien nog kon scoren, maar dat nu geen indruk meer maakt.

Bovendien, zei mijn moeder altijd, als iedereen tegen je is, moet je eens nadenken over jezelf. Geen zinnig mens kan ontkennen dat het verhaal van Theo Francken over de humanitaire visa met haken en ogen aan elkaar hangt en dat je je ernstige vragen kan stellen bij de hoeveelheid visa en de manier waarop ze zijn uitgereikt. Die aanpak vraagt om een kritische benadering. N-VA zou dit beter ootmoedig erkennen.

En ja, misschien klonk in de commentaren van de parlementariërs wel eens leedvermaak door, en zonder twijfel waren sommigen een tikje overijverig in hun kritiek. Fraai is dat niet, maar Francken oogst wat hij heeft gezaaid. Als je zelf geen gelegenheid laat voorbijgaan om je eigen daden op te hemelen en politieke tegenstanders een veeg uit de pan te geven, krijg je ooit het deksel op de neus.

En als je, zoals Bart De Wever consequent bij elke gelegenheid alle partijen die niet de jouwe zijn op een hoop gooit als voorstanders van een opengrenzenbeleid in één grote Marrakesh-coalitie, dan krijg je op de duur ook echt een coalitie tegen je. Eigenlijk heeft De Wever niets liever. Hij heeft zijn partij in de aanloop naar de verkiezingen perfect in die eenzame positie gemanoeuvreerd.

Zijn “iedereen is tegen ons”, is dan ook een zwakke verdediging. De enige correcte reactie op deze zaak is het gerecht zijn werk laten doen en op politiek vlak zo snel mogelijk duidelijkheid verschaffen en meewerken aan een heldere en consequente regeling voor de humanitaire visa.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER