Beelden opgedoken met ‘bekentenis’ van Djalali

In Iran heeft de staatstelevisie zondagavond beelden uitgezonden van Ahmadreza Djalali, de Iraanse wetenschapper en VUB-gastdocent die in zijn thuisland de doodstraf kreeg voor spionage. Volgens de staatszender ging het om de bekentenissen van de professor.

mg

De video duurt zeventien minuten en werd gemaakt door de dienst contraspionage van het ministerie van Inlichtingen. Het gaat om stukken uit een ‘onderhoud’ met Djalali, die gefilmd wordt terwijl hij in een gang staat, afgewisseld met archiefbeelden. Een vertelstem zegt dat Iraniër door de Israëlische geheime dienst Mossad werd gerekruteerd en dat de professor een ‘verrader’ is.

Djalali vertelt in de video dat hij tijdens zijn studies in Europa heeft samengewerkt met buitenlandse inlichtingendiensten. Hij zou de buitenlanders informatie hebben verschaft over twee wetenschappers die omkwamen bij een golf van aanslagen in Teheran, in 2010 en 2012, te midden van de nucleaire crisis. Iran achtte Mossad en de Amerikaanse CIA daarvoor verantwoordelijk. Bij de aanslagen kwamen in totaal vijf belangrijke wetenschappers om die betrokken waren bij het Iraanse atoomprogramma.

Druk

De advocaat van de vrouw van Djalali beweert dat de bekentenissen onder druk zijn afgelegd. Djalali zou drie maanden opgesloten zijn in isolatie, waar hij met de dood bedreigd werd. Het regime zou beloofd hebben hem vrij te laten als hij de bekentenissen aflegde.

Gastdocent

Djalali woonde en werkte met zijn gezin in Zweden, maar gaf als gastdocent ook les in Italië en in België aan de VUB. In zijn thuisland Iran werd hij in april 2016 door de veiligheidsdiensten gearresteerd. Ondanks internationale druk werd de professor veroordeeld tot de doodstraf.

Na zijn terdoodveroordeling kreeg Djalali drie weken de tijd om beroep aan te tekenen tegen zijn vonnis, maar zijn echtgenote liet weten dat zijn advocaat dat niet gedaan heeft, ook al had Djalali hem de opdracht gegeven dat wel te doen. Zonder beroep is het doodvonnis uitvoerbaar.

Tijdens zijn proces heeft hij volgens Amnesty International geen toegang gekregen tot een advocaat en werd hij gedwongen om bepaalde bekentenissen af te leggen.

In ons land hebben de Kamer, de Senaat en het Vlaams, Waals en Brussels parlement resoluties goedgekeurd die Iran oproepen om Djalali gratie te verlenen en vrij te laten. Ook in Zweden, Italië en Nederland tekenden bijna 200.000 mensen Amnesty’s petitie die oproept tot zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.