Bruginspecteur waarschuwt intern: afgebrokkeld stuk beton was geen ‘ongeluk’

© fvv/IF

Dat een stuk beton vrijdag de achterruit van een auto onder het E17-viaduct in Gentbrugge verbrijzelde, was geen ongeluk. De betonnen panelen aan het viaduct brokkelen al jaren af. Dat zegt een van de bruginspecteurs. Intern wordt gewaarschuwd dat er nog stukken dreigen af te breken. Volgens Vlaams Parlementslid Joris Vandenbroucke (SP.A) is de situatie niet meer onder controle. “Gaat men echt wachten tot iemand een brokstuk op zijn hoofd krijgt?”

Bert Staes

Vrijdagochtend verbrijzelde een stuk beton de achterruit van een wagen die op de Brusselsesteenweg reed, net onder het E17-viaduct. Pech, klonk het. “Een ongelukkig incident.” Er was net een inspectie bezig, zei het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), dat het viaduct beheert. “Het zou anders niet naar beneden gekomen zijn.”

LEES OOK. Met hamers en netten ‘brokkelviaduct’ te lijf

Maar die versie wordt tegengesproken door een van de bruginspecteurs van AWV die vrijdag zelf aan het viaduct aan de slag was.

© IF/Joris Vandenbroucke

In intern mailverkeer, dat Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke (SP.A) in handen kreeg, beschrijft de inspecteur hoe hij bezig was met een visuele inspectie van de betonnen ‘sierpanelen’ aan de zijkant van het viaduct, toen de steen in de achterruit viel.

“Geen spijtig toeval”

Boven de plek van het incident was niemand bezig met hamers om loszittend beton te verwijderen. De inspecteurs waren enkele meters verder aan het noteren. Het brokstuk is waarschijnlijk door trillingen losgekomen van een van de sierpanelen boven de Brusselsesteenweg. Die waren nog niet eens geïnspecteerd. Dat het stuk beton loskwam door de inspectie is dus uitgesloten, klinkt het.

© BELGA

Het lijkt bovendien maar een kwestie van tijd vooraleer er nog stukken naar beneden vallen, waarschuwt de bruginspecteur. De nieuwe veiligheidsnetten zullen dat niet voorkomen. Ze reiken niet tot onder de sierpanelen.

Vandenbroucke, die de staat van het viaduct al meermaals aankaartte in het Vlaams Parlement, noemt het incident “geen spijtig toeval, maar het zoveelste in een lange reeks van vallende brokstukken”. “Dit is het zoveelste bewijs dat de veiligheid onder het viaduct niet gegarandeerd is.”

Pijnpunt

Brugbeheerder AWV erkent dat de sierpanelen aan het via­duct boven Gentbrugge al langer een “pijnpunt” zijn. “Daarom gaan we het viaduct volgend jaar ook saneren.” Aan het viaduct is te zien dat de panelen afbrokkelen op verschillende plaatsen. Boven de Brusselsesteenweg en het fiets- en voetpad zijn scheuren en afgebroken stukken te zien.

De problemen zijn al jaren geleden gesignaleerd. In een inspectieverslag uit 2015 van het viaduct wordt meer dan tien keer vermeld dat er ‘los beton’, ‘scheuren’, ‘blootliggende bewapening’ of ‘af­gebroken stukken beton’ zijn vastgesteld aan de sierpanelen.

De Gentse brandweer moest vorig jaar ook al eens ingrijpen toen een sierpaneel afbrokkelde boven de Emiel Van Swedenlaan, verderop aan het viaduct. En toen in mei 2018 een vuistdik stuk beton op het fietspad belandde, was dat volgens AWV ook afkomstig van een afbrokkelend sier­paneel.

Fouten gemaakt

AWV houdt wel vol dat het stuk beton niet zomaar is losgekomen. “Onze inspecteurs hebben geen fouten gemaakt”, benadrukt woordvoerder Sylvie Syryn. “Maar we kunnen enkel op de feiten afgaan.”

“Ze waren kort voor de val aan het werk vlak bij de plek waar het stuk is gevallen. We achten de kans dus zeer groot dat het stuk viel door de handelingen die vlakbij gebeurden.” Vanaf nu zullen tijdens inspecties wel telkens twee rijstroken worden afgesloten, in plaats van één.

Vandenbroucke roept AWV en Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) op in te grijpen. “Zonder garanties voor de veiligheid, is het onverantwoord nog mensen onder het viaduct te laten passeren. Of wacht men tot iemand een brokstuk op zijn hoofd krijgt?”

© fvv

© fvv

© fvv