Gezocht: een bioboer voor Colruyt

© BELGA

Supermarktketen Colruyt is op zoek naar een bioboer die de 25 ha biolandbouwgrond die het bedrijf recent kocht in het West-Vlaamse Alveringem, moet bewerken. Dat meldt de Halse kruidenier dinsdag in een persbericht. Met de aankoop van de gronden wil Colruyt “de Belgische, lokale productie van biogroenten - alsook haar eigen bevoorrading - helpen verzekeren”. Er is, nog volgens de distributeur, een stijgende vraag van de klant naar biogroenten. Colruyt kocht weliswaar de gronden van de huidige eigenaars van “Het Zilverleen”, maar zoekt nu een “gepassioneerde bioboer met ervaring op een (bio)landbouwbedrijf”.

De huidige eigenaars van bioboerderij Het Zilverleen, Marleen Masson en Jean-Pierre Mouton, waren op zoek naar een overnemer, en verkochten de gronden aan Colruyt, maar de supermarktketen wil dat de bioboer de activiteiten op zelfstandige basis, “met transparante samenwerkingsafspraken”, verderzet. Colruyts voorkeur “gaat naar een ervaren koppel en/of vakman/-vrouw”. Ongeveer 70 pct van de teelt van Het Zilverleen wordt vandaag al verkocht bij Colruyt en Bio-Planet.

“Het is de bedoeling dat de nieuwe boer exclusief voor Colruyt zal leveren, maar dat zal natuurlijk ook afhangen van de overeenkomst die we met de boer sluiten”, zegt Colruyt-woordvoerster Hanne Poppe.

Behalve de gronden werd ook de bijhorende hoeve verkocht, waarin de boer zal kunnen wonen - de huidige eigenaars verhuizen. “Het idee is dat de nieuwe boer grond en huis huurt van ons, maar dat zal allemaal in de overeenkomst bekeken moeten worden”, zegt Poppe.

Colruyt heeft zichzelf geen deadline gesteld voor wanneer de nieuwe boer moet opstarten. “Hoe sneller, hoe beter, maar dit is voor ons ook een eerste keer: we zullen onder meer de respons moeten afwachten”, aldus de Colruyt-woordvoerster. “Marleen en Jean-Pierre zullen komend seizoen alleszins niet meer opstarten, maar het is mogelijk dat zij begeleiding in een of andere vorm zullen voorzien.

In het persbericht looft eigenaar Mouton de “duurzame visie op landbouw van Colruyt Group”. Voor de keten was Het Zilverleen “een unieke opportuniteit: 25 hectare aanpalende biolandbouwgronden. Dat is een ideale uitvalsbasis voor een rijke teelt aan biogroenten.”

De aankoop van de gronden past voor de keten “ook in de ambitie van Colruyt Group om nieuwe duurzame samenwerkingsmodellen en partnerschappen in de landbouw en agrovoedingssector op te zetten”. Er lopen al een aantal projecten, en Stefan Goethaert, verantwoordelijke voor de landbouwstrategie bij de groep, zegt open te staan voor nieuwe samenwerkingsvormen.

Geïnteresseerden kunnen mailen naar info.zilverleen@colruytgroup.com.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen