Luister naar

ISIS verdreven uit Syrische hoofdstad Damascus

Nieuws
Het laatste ISIS-bolwerk in Damascus is gevallen. Daarmee is de Syrische hoofdstad voor het eerst in zeven jaar weer volledig in handen van president Bashar al-Assad.
Sanne van Grafhorst Sanne van Grafhorst
dinsdag 22 mei 2018 om 03:00

Damascus

Generaal Ali Mayhoub verklaarde maandag dat Damascus, inclusief zijn buitenwijken, ‘volkomen veilig’ is na een ‘succesvolle operatie’ om ISIS-strijders te verdrijven. De staatstelevisie zond beelden uit van regeringssoldaten die vreugdeschoten lossen en met Syrische vlaggen zwaaien, te midden van kapotgeschoten gebouwen.

De afgelopen maanden wisten de troepen van president Bashar al-Assad al grote delen van de hoofdstad en de omringende gebieden, waaronder Oost-Ghouta, te veroveren. Alleen een deel van de zuidelijke rand van de stad was nog in handen van ISIS; de enclave al-Hajar al-Aswad en het aangrenzende Yarmouk, een Palestijns vluchtelingenkamp. Voor de oorlog uitbrak, woonden er meer dan honderdduizend mensen in het kamp, tegenwoordig zijn dat er nog een paar honderd.

Op 19 april begonnen de Syrische strijdkrachten een offensief om de enclave te heroveren. Daarbij vielen tientallen doden.

wapenstilstand

Afgelopen weekend berichtten diverse media dat de regering en de militanten een tijdelijke wapenstilstand hadden afgesproken, zodat vrouwen, kinderen en ouderen uit het gebied geëvacueerd konden worden.

Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten kregen ook de ISIS-strijders in deze periode de gelegenheid om het gebied per bus te verlaten. Zij zouden zich hebben gevoegd bij andere militanten in het oosten van het land. Volgens de staatsmedia was er van een dergelijke deal met de strijders echter geen sprake en gingen de gevechten gewoon door. Met de overwinning op al-Hajar al-Aswad en Yarmouk staat de hoofdstad voor het eerst sinds in 2011 de oorlog uitbrak weer volledig onder controle van Assad.

De afgelopen jaren wisten de Syrische strijdkrachten ISIS flink terug te dringen. De jihadistische groepering bestuurt nu alleen nog twee belegerde woestijngebieden in het oosten van het land.

Ook langs de grenzen met Jordanië en de Golan-hoogvlakte zijn rebellen en jihadisten actief, inclusief strijders die zich verbonden hebben aan ISIS. Het noordoosten van Syrië is voor het grootste deel in handen van Koerdische strijdgroepen.

Sinds de oorlog in Syrië uitbrak, zijn meer dan 465.000 mensen in de gevechten omgekomen. Meer dan een miljoen Syriërs raakten gewond en twaalf miljoen mensen – de helft van de bevolking – sloegen op de vlucht. Een groot deel van hen woont nu in omringende landen als Libanon. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Andrej Belooesov

Poetin ruilt trouwe defensieminister Sjojgoe in voor een econoom zonder oorlogservaring

De Russische president Vladimir Poetin ruilt zijn trouwe minister van Defensie Sergej Sjojgoe in voor Andrej Belooesov, een econoom zonder militaire ervaring. Het is de vraag of er in de praktijk veel zal veranderen voor de oorlog tegen Oekraïne.

Liudmila Kalashnik (88) wordt geëvacueerd uit Vovtsjansk, afgelopen zondag. Haar man stierf na een Russische raketaanval op het dorp.

Russische doorbraak dreigt in noorden van Charkiv: 'Wie niet wil sterven, moet nu met mij meegaan'

Rusland heeft de aanval geopend op het noorden van de Oekraïense provincie Charkiv. Met name bij de dorpen Vovtsjansk en Lyptsi wordt zwaar gevochten. De lokale autoriteiten zijn overgegaan tot evacuatie van de grensstreek.

Rook stijgt maandag op boven Gaza-Stad. Op de voorgrond is een Israëlische gepantserd voertuig te zien.

Israëls aanpak om Hamas te vernietigen werkt niet, oordeelt de VS. 'Het ontbreekt aan een plan'

Oplaaiende gevechten in Noord-Gaza hebben geleid tot ernstige Amerikaanse kritiek op de Israëlische manier van oorlogsvoering. Die zou slechts leiden tot nóg meer verwoesting en burgerdoden.

Afbeelding

LEGO sleept Nederlander voor rechter om inbreuk op merkrecht. 'Nogal verbaasd over deze claim'

LEGO, de grootste speelgoedfabrikant ter wereld, sleept een Nederlander in een kort geding voor de rechter. Volgens het Deense speelgoedbedrijf maakt hij inbreuk op het merkrecht.

Demonstranten zitten in een straat vlakbij het parlementsgebouw in de Georgische hoofdstad Tbilisi.

Georgische politie beëindigt protestactie tegen 'buitenlandse agent'-wet, parlement stemt deze week

De Georgische politie heeft een einde gemaakt aan de protestactie buiten het parlement tegen de ‘buitenlandse agent’-wet. Demonstranten vrezen dat de wet gebruikt zal worden om kritische geluiden te onderdrukken.

Joost Klein

Diskwalificatie kandidaat tijdens ESF is uitzonderlijk

Nooit eerder in de 68-jarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival werd een kandidaat tijdens het evenement gediskwalificeerd. Zaterdag werd bekend dat de Nederlandse inzending Joost Klein niet mee mag doen aan de finale.