Direct naar artikelinhoud
Voetbal

De teloorgang van de grootste kleine club

Ondanks het nakende einde bleven de fans trouw op post.Beeld BELGA

Het hing al een tijd in de lucht: Lierse heeft het faillissement aangevraagd. In principe zal de handelsrechter dat eerstdaags bevestigen en een curator aanstellen. Lierse heeft dus dinsdag tegen Moeskroen zijn laatste match gespeeld in zijn huidige vorm. Maar wat gebeurt er nu met...

Het stamnummer 30? Als de curator geen oplossing vindt voor de bondsschulden die aan stamnummer 30 verbonden zijn, wordt het nummer geschrapt en de club uit competitie genomen. Sportieve degradant Tubeke profiteert daarvan om in 1B te blijven. Lierses stamnummer komt dan terug in handen van de voetbalbond. Toch is het nummer 30 niet helemaal verloren. Als een andere club de bondsschulden betaalt en een band met Lierse kan aantonen, kan het weer worden overgenomen.

De naam Lierse? Achter de schermen wordt gewerkt aan een fusiescenario met een kleinere club uit de buurt, die dan verder zou gaan onder de naam Lierse. Voor het gebruik van de naam Lierse Sportkring zal men in principe eerst langs de curator moeten passeren, maar pakweg Lierse FC moet kunnen. Supportersgroep 'Lierse voor altijd' voert in dat verband gesprekken met stadsgenoot Lyra (derde amateur). Huidig CEO Jan Van Elst en sportief manager Roel Rymen bewandelen nog een andere piste met FC Duffel (tweede amateur). De deadline voor een 'fusie' is 1 juni.

Het Vanderpoortenstadion? Het stadion zit niet in het faillissement, want het werd destijds ondergebracht in een andere vennootschap. Wie het stadion wil kopen of huren, moet een akkoord vinden met Maged Samy. Dat verkleint de slaagkansen van het Lyra-project aanzienlijk. Clubicoon Eric Van Meir en ex-CEO Jesse De Preter schaarden zich achter dat verhaal, maar die kunnen niet meer door één deur met Samy.

De jeugdspelers staan ook op straat, want de vzw Lierse jeugd vroeg het faillissement aan

De spelers? De verwachting is dat de curator de spelers snel hun vrijheid zal geven. Zij moeten dus op zoek naar een nieuwe club. Voor de mindere goden in de kern zou hun profcarrière hier wel eens kunnen eindigen. Ook het andere personeel van de club staat voor onzekere tijden, want zij zijn bij een 'nieuw' Lierse niet nodig.

Het competitieslot? Voor Lierse zit het seizoen er ineens op. De resterende matchen, thuis tegen Waasland-Beveren en uit bij Zulte Waregem, worden geschrapt.

De jeugd? De jeugdspelers staan ook op straat, want de vzw Lierse jeugd vroeg het faillissement aan. Al zou er een akkoord zijn met Lyra om bijna de hele jeugdwerking over te nemen. Heel wat jongeren vonden al onderdak bij naburige clubs. Lierses (aftandse) jeugdcomplex is eigendom van het OCMW. Het is onduidelijk wat daarmee zal gebeuren.

De schuldeisers? Voor de niet-betaalde leveranciers ziet het er niet goed uit. De curator zal de activa van de NV Lierse proberen verkopen, maar wat meubelen, ballen en grasmaaiers zullen geen fortuin opleveren.

De supporters? Via Facebook werd opgeroepen tot een soort van wake, vanavond aan het stadion. Verder is het hopen op een doorstart in samenwerking met een andere club, zoals bij Beerschot-Wilrijk. Dan nog blijft het afwachten wat het al uitgedunde legioen zal doen.