© BFM

Dagbladhandelaar (70): “Waarom ze mij al veertien keer hebben overvallen, is een raadsel”

Dagbladhandel Deuzeld in Schoten kreeg woensdagmiddag voor de zoveelste keer overvallers over de vloer. Uitbater Luc Van Rompaey (70) stond de voorbije jaren namelijk al veertien keer oog in oog met overvallers. “Een overval went nooit, het mag echt wel stoppen”, zegt hij. De daders waren 13 en 14 jaar oud.

Jarit Taelman

Twee jongemannen stapten woensdagmiddag binnen bij krantenwinkel Deuzeld aan de Boekenborglei in Schoten. Ze bedreigden uitbater Luc Van Rompaey met een neppistool en een mes. Hun hoop om buit te maken, was echter van korte duur. De dagbladhandel van Luc is intussen namelijk tot in de puntjes beveiligd.

Logisch ook, de man kreeg intussen al veertien keer overvallers over de vloer. Daarom investeerde hij: er is camerabewaking, een constructie van plexiglas aan de toonbank en een alarmknop. En toch blijven de overvallers zijn winkel viseren. “Waarom, daar heb ik echt het raden naar. De daders komen waarschijnlijk niet uit Schoten, anders zouden ze toch weten dat mijn winkel na al die overvallen beveiligd is?”, vraagt Luc zich af.

Twee flesjes Aquarius

De overvallers probeerden wel, maar konden geen geld stelen uit de kassa. De daders gooiden nog wat spullen overhoop en zetten het uiteindelijk op een lopen. “In het naar buiten lopen graaiden ze wel nog twee flesjes Aquarius en wat snoepgoed mee”, vertelt de broer van Luc.

© BFM

Een buurvrouw zag de overvallers de winkel binnenstappen en verwittigde meteen de politie. Die kwamen snel ter plaatse en konden even later een minderjarige verdachte oppakken in de buurt van het Cogelspark. De tweede verdachte kon later op de dag ook worden gevat.

Het gaat om twee jongens van 13 en 14 jaar oud. De 14-jarige werd geplaatst in de gesloten jeugdinstelling van Everberg. De 13-jarige kreeg, gelet op zijn erg jonge leeftijd, strenge voorwaarden opgelegd gekregen. Zo kreeg hij huisarrest en een contactverbod met de medeverdachte.

Messteken in de pols

“Ach, het is hier al erger geweest”, verzuchten de buurtbewoners. Twee jaar geleden kreeg Luc messteken in de pols, toen andere dieven hem probeerden te overvallen. Eind vorig jaar kwam het VTM-programma Faroek langs na twee overvallen kort na elkaar. Maar twee weken na de uitzending was het weer prijs.

Ook de buurtbewoners weten niet waarom overvallers steeds weer krantenwinkel Deuzeld viseren. “Het is een raadsel waarom ze de krantenwinkel overvallen. Hier zijn heel wat winkels in de nabije omgeving, maar toch is Luc steeds weer het slachtoffer. Onbegrijpelijk”, klinkt het bij een buurvrouw en een vaste klant van de dagbladhandel.

“Een overval went nooit”, vertelt Luc, die het echt beu is. De 70-jarige denkt eraan zijn krantenwinkel te verkopen. “Ik ga er toch werk van moeten maken, maar ik doe het nog steeds graag en de zaak draait goed.”

© BFM