© Belga en Gva

Deze drie mannen zitten nog in de cel in het onderzoek Propere Handen. Waarom werd spilfiguur Veljkovic wél vrijgelaten en zij niet?

In het voetbalmilieu lopen sinds dinsdag ongetwijfeld veel mensen rond met klamme handjes. Bang dat makelaar Dejan Veljkovic hen zal meesleuren nu hij spijtoptant geworden is en belooft alles te vertellen in het onderzoek naar gesjoemel in het voetbal. Veljkovic mocht - als onderdeel van zijn deal met het gerecht - de gevangenis intussen verlaten. Drie verdachten zitten nog altijd in de cel in het dossier ‘Propere Handen’. Wie zijn ze en wat was hun rol?

Thierry Goeman

Met een ongezien onderzoek naar fraude, witwassen en matchvervalsing schudde het gerecht het Belgische voetbal vorige maand brutaal door elkaar. In totaal 25 mensen werden voor verhoor opgepakt. Spelers, makelaars, trainers, bestuursleden en twee topscheidsrechters.

Vandaag zitten nog altijd drie verdachten in de cel. Een vierde, hoofdverdachte Dejan Veljkovic, is dinsdag vrijgelaten nadat hij een deal had gesloten met het gerecht. Alles opbiechten in ruil voor strafvermindering. Zijn collega en grote concurrent Mogi Bayat, ex-zakenadvocaat Laurent Denis en financiële baas van KV Mechelen Thierry Steemans zijn de enige drie verdachten die vandaag nog altijd in de gevangenis zitten.

MOGI BAYAT: de makelaar die zich God voelt

Aan matchfixing, het beïnvloeden van wedstrijdresultaten tegen betaling, zou de 44-jarige Iraans-Frans-Belgische spelersmakelaar Arnaud ‘Mogi’ Bayat zich niet schuldig hebben gemaakt. Dat blijkt voorlopig toch niet uit het onderzoek. Aan financieel gesjoemel, vooral het witwassen van grote geldbedragen, des te meer.

© Belga

De flamboyante zakenman was tot 2010 sportief manager bij Sporting Charleroi. Sinds hij zelfstandig voetbalmakelaar werd, is hij ‘incontournable’ geworden in het Belgische voetbalwereldje en heeft hij een hand in ongeveer 90 procent van alle transfers bij Belgische ploegen. Zo was hij onder meer betrokken bij de overgang van Anthony Limbombe van Club Brugge naar Nantes, van Lukasz Teodorczyk naar Udinese maar ook van Adrien Trebel en de Japanner Morioka naar Anderlecht. Hij haalde ook Hein Vanhaezebrouck naar Anderlecht en verpatste Sofian Hanni aan Spartak Moskou, een deal waarvoor hij drie keer langs de kassa zou gepasseerd zijn.

2 miljoen euro

Tijdens en kort na de winterstop van vorig seizoen streek Mogi Bayat in drie maanden tijd bijna 2 miljoen euro aan commissies op. Zijn vennootschap boekte in zes jaar tijd liefst 9,2 miljoen euro nettowinst. Officieel. Want volgens het gerecht werkte hij niet altijd volgens het boekje en versluisde hij massa’s zwart geld. Daarvoor kon hij altijd rekenen op zijn goede vriend Laurent Denis (zie verder in dit artikel).

Het echte grote geld verdiende hij overigens niet hier maar in het buitenland. Aan de transfer van Anthony Limbombe naar Nantes alleen zou hij 1,5 tot 1,8 miljoen euro in het zwart hebben verdiend. Even ter vergelijking: premier Charles Michel en zijn vice-premiers verdienen bruto 227.000 euro per jaar.

Vingerafdruk bij Anderlecht

Populair bij zijn collega’s was hij lang niet meer. Omdat hij zich God voelde, omdat hij vaak onder de prijs werkte en omdat hij de markt kapot maakte. Hij kon zich veroorloven om de prijs van een speler te laten zakken omdat hij zoveel spelers in zijn portefeuille had. Bayat kon ook altijd terugvallen op een netwerk van hier tot in Tokio en was als goede vriend van ex-manager Herman Van Holsbeeck kind aan huis bij Anderlecht.

Ter illustratie: het clubcomplex van Anderlecht kan je enkel binnengeraken met een vingerscan. Als enige makelaar kon Bayat daar zomaar binnenwandelen. Zijn vingerafdruk stond geregistreerd. “Soms leek het alsof het niet het kantoor van Herman was, maar dat Bayat er de baas was”, getuigt een anonieme bron.

Dat hij nu in verdenking is gesteld van criminele organisatie en witwassen van geld, verrast eigenlijk niemand in het voetbalwereldje. Bayat zou de transfers van verschillende spelers gemanipuleerd hebben om de eigen makelaarsvergoedingen op te drijven. Hij werkte daarvoor samen met buitenlandse makelaars, zo is gebleken uit het onderzoek naar ‘Propere Handen’.

Luxehorloges

Hierbij zouden constructies opgezet zijn om deze manipulaties verborgen te houden voor de clubs en spelers. Wie het spel meespeelde beloonde hij cash of met dure cadeaus. De speurders namen uit de kelder van zijn ommuurde villa in Lasne tientallen verpakking van Rolex-horloges mee voor een waarde van 8 miljoen euro. ‘Relatiegeschenken’, denkt het gerecht. Op dat bedrag betaalde hij overigens nooit btw.

“Het is waar dat mijn cliënt op dat laatste punt misschien niet volledig in orde was, maar met de bedragen van het parket ben ik het niet eens”, zegt zijn advocaat Jean-Philippe Mayence. Volgens de advocaat kreeg Bayat tot nu toe trouwens nog geen enkele vraag over die horlogedoosjes of horloges die in zijn kelder werden gevonden en in beslag genomen. Hij blijft er bij dat zijn cliënt die doosjes al jaren verzamelt.

Dat Veljkovic wel en Bayat niet door de raadkamer is vrijgelaten, heeft alles te maken met het feit dat de Serviër als spijtoptant wil optreden. Dat hij wil praten in ruil voor strafvermindering. Bayat doet dat voorlopig niet en verschijnt normaal gezien in december opnieuw voor de raadkamer. Hem nu vrijlaten, zelfs onder strenge voorwaarden, vindt het gerecht te riskant. Hij zou stiekem ons kunnen verlaten.

LAURANT DENIS: de ex-advocaat bracht zwart geld in veiligheid

© Belga

“De advocaat van iedereen”, zo luidde zijn koosnaampje binnen de advocatuur. Maar intussen heeft hij ontslag genomen aan de balie. Dat gebeurde voor alle duidelijkheid al voor de zaak ‘Propere Handen’ officieel werd opgestart.

Laurent Denis raakte bekend als advocaat van voetbalclub La Louvière toen de Chinees Ye daar spelers omkocht om wedstrijden te beïnvloeden voor de Aziatische gokmaffia. Denis werd niet veroordeeld voor het omkopen zelf, maar voor het beheer van een rekening waar Ye geld op stortte en waar vervolgens de malafide makelaar Pietro Allatta spelers mee betaalde. Denis is nog geen haar veranderd, denken de speurders. Ze verdenken hem ervan precies hetzelfde te doen voor Mogi Bayat.

Als juridische rechterhand van makelaar Mogi Bayat zou de louche (ex)-advocaat vooral hand en spandiensten geleverd hebben. Bayat zou in verschillende transferdossiers zijn eigen makelaarsvergoeding de hoogte hebben ingejaagd, zonder medeweten van clubs en spelers. De financiële meerwaarde die hij creëerde, liet hij omleiden via rechtspersonen in Frankrijk, Engeland en Luxemburg.

Van daaruit liet hij met de hulp van bevriende buitenlandse makelaars het geld doorstorten op de derdenrekening van Laurent Denis. Bayat haalde het geld dan cash af. Zo beschikte hij over grote sommen zwart geld waarmee hij - vermoedelijk - mensen uitbetaalden die hem hielpen bij het realiseren van een transfer.

Als ex-advocaat kende Denis zijn weg en gebruikte hij zijn titel nog om druk te zetten en indruk te maken. In ruil werd hij riant vergoed door Bayat die hem ook binnen praatte in topclubs als Anderlecht.

Denis blijft voorlopig in de cel op verdenking van witwassen en betrokkenheid bij een criminele organisatie. Hem nu vrijlaten, zelfs onder strenge voorwaarden, zou te riskant zijn voor het verdere onderzoek.

THIERRY STEEMANS: de sterke man van Malinwa die degradatieduel wilde afkopen

© Belga

“De keuken is besteld”. De speurders geloven dat de uitspraak van makelaar Dejan Veljkovic aan Thierry Steemans, te horen op de telefoontap, codetaal was. Een beetje zoals de wespen en gesneden broden destijds in het onderzoek naar doping in het wielrennen. Die wespen stonden toen voor doping, besteld door de renners bij een veearts in West-Vlaanderen.

Veljkovic had enkele dagen voor het beslissende degradatieduel tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren een bezoek gebracht aan de keukenzaak van de vrouw van Beveren-voorzitter Dirk Huyck. Volgens de advocaat van Veljkovic is zijn cliënt een grote villa aan het bouwen in Antwerpen en moest hij dringend zijn keuken kiezen. Speurders hechten er even weinig geloof aan als aan het verhaal van de uurwerkdoosjes die bij Bayat thuis zijn gevonden. Zij denken eerder dat met dat ene zinnetje de match tussen KV Mechelen en Beveren werd gefixt.

Van alles op de hoogte

Veljkovic zou Beveren daar 200.000 euro voor geboden hebben. De spelersmakelaar had op dat moment zes spelers bij Malinwa en had er dus alle belang bij dat de club in de hoogste afdeling bleef.

Een man zou daarvan op de hoogte zijn geweest: Thierry Steemans. Hij is al bij KV Mechelen sinds de reddingsactie in 2002-2003. Hij doet al van in het begin de boekhouding, de financiële verrichtingen, de onderhandelingen met makelaars en spelers. Hij stond dus nauw in contact met Veljkovic en was volgens de speurders perfect op de hoogte van de plannen.

De raadkamer besliste op 16 oktober om Thierry Steemans vrij te laten en onder elektronisch toezicht te plaatsen. Maar het federaal parket ging in beroep. Meer dan een maand later is hij één van de drie verdachten die aangehouden blijven. Om te verhinderen dat hij contact zou hebben met andere betrokkenen en dat er afspraken zouden worden gemaakt over wie wat moet verklaren.

Als de bewijslast overduidelijk is, zal de KBVB wellicht maatregelen treffen tegen KV Mechelen. Een schrapping behoort dan tot de mogelijkheden. Maar meer waarschijnlijk is dat KV Mechelen na een nadelige uitspraak wordt teruggezet naar een lagere reeks. Maar dat zou wel eens de doodsteek kunnen betekenen voor de club.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER