© Dick Demey

Penaltyfase in slot zorgt voor commotie op en naast het veld

Bocholt heeft afgelopen zaterdag een felbevochten thuiszege geboekt tegen Patro. Hét gespreksonderwerp na afloop was een fase binnen de grote rechthoek in de slotminuten. De bezoekers claimden immers een penalty wegens handspel, maar ref Deckers zag er geen graten in. “Ik begrijp niet dat de ref of de lijnrechter dat niet gezien heeft”, foeterde Patro-coach Stijn Stijnen.

Eddy STIENISSEN

“Dit is echt niet netjes”, sprak Stijnen toen de gemoederen, en niet in het minst bij hem, wat bedaard waren. “Er wordt ons in de slotfase bij een handspel een strafschop onthouden. De ref of de lijnrechter had dit altijd moeten zien, al moeten we de hand ook in eigen boezem durven steken. Na de koffie vergaten we de flanken te benutten en speelden we met die lange ballen in hun kaart. Ik blijf erbij, deze nederlaag had vermeden kunnen worden.”

De eerste kans was voor Bertjens, die leuk door de buitenspelval glipte, maar op een attente Belin stuitte. Het was meteen het sein voor enkele leuke acties, waarbij Allegria de deklat viseerde en Ezzahri vlak voor affluiten een vrijschop op de paal pegelde. Tussendoor had Watson aan de overzijde een misser van Rentmeister onbegrijpelijk onbenut gelaten.

Bertjens breekt de ban

Net na de koffie joeg Mombongo een loepzuivere voorzet van Swerten voorlangs, maar nadien moesten de toeschouwers lang wachten op een kans. Tot Bertjens ruim 20 minuten voor affluiten tussen twee bezoekers met een kopbal raak toch trof. In een spannende slotfase mocht de bordjesman ondanks kansen voor Vaesen, Ouedraogo en Put (zelfs voor een leeg doel) opnieuw werkloos toekijken.

“Deze zege is ruim verdiend”, aldus een breedlachende thuistrainer Mirko Licata, die twee seizoenen geleden nog even aan de slag was bij paars-wit. “Wij hebben op een schitterende en gedisciplineerde manier gereageerd op de nederlaag tegen Hades. Dat sommigen niet echt opvielen? Ze hebben wel gedaan wat ik van hen vroeg.” En aansluitend… “Een dikke pluim overigens voor de ref die deze derby perfect aanvoelde en spelers en trainers ook wat ruimte gunde.”

“Start niet gemist”

Niek van de Putte kon de woorden van zijn trainer enkel onderschrijven: “Alles was bij ons goed doorgesproken en we hebben dat tot in de puntjes uitgevoerd. Vooral verdedigend zat het goed en dat was ook wel nodig na die pandoering op Hades. Met 9 op 12 hebben we onze start niet gemist, maar dat is geen garantie voor de komende confrontaties.”

“En toch vind ik het een zuur verlies”, meende bezoeker Axel Swerten. “Bij de rust was alles perfect in orde, maar dan slikken we een domme tegentreffer. Zonde, want een gelijkspel zat er meer dan in. Het kabaal na afloop? Ach, iedereen liep er wat opgefokt bij en uiteindelijk leidt het toch tot niets. Nu moet Cappellen komend weekend maar het gelag betalen.”

BOCHOLT: Wertelaers, van den Putte, R. Scheelen, Didden, Bertjens (69’ Put), Vaesen, Watson (88’ Ella Ella), Palmans, W. Scheelen, Vanhaen, Dieme.

PATRO: Belin, Rentmeister, Swerten, Carratta, Ezzahri, Annab (70’ Rubanguka), Ouedraogo, Mombongo, Gueroui, Renson, Allegria.

DOELPUNT: 68’ Bertjens 1-0.

GELE KAARTEN: Carratta, Dieme, Swerten, Ezzahri.

SCHEIDSRECHTER: Deckers.

TOESCHOUWERS: 450. (edst)