© AFP

Verdachte van aanslag op Slovaakse premier verschijnt voor rechter

De man die verdacht wordt van het neerschieten van de Slovaakse premier Robert Fico is zaterdagvoormiddag aangekomen bij de rechtbank in Pezinok, ten noordoosten van hoofdstad Bratislava. De rechter zal zich moeten uitspreken over de verdere aanhouding van de man.

lto
Bron: BELGA

Aan de rechtbank was te zien dat verschillende politieauto’s het gerechtsgebouw waren binnengereden. De toegang tot de rechtbank werd bewaakt door agenten met helmen en bivakmutsen. 

De 71-jarige verdachte, volgens Slovaakse media de dichter Juraj Cintula, vuurde woensdag in Handlova vijf schoten af op Fico. De premier werd geraakt door vier schoten. De autoriteiten menen dat de schutter alleen handelde. Van extremistische denkbeelden zou geen sprake zijn, maar wel woonde hij eerder antiregeringsprotesten bij. 

LEES OOK. Toestand Slovaakse premier nog steeds zorgwekkend na moordpoging

Fico ligt intussen nog op intensieve zorg, en onderging vrijdag een tweede operatie. Hij is buiten levensgevaar. Mogelijk wordt hij na het weekend overgebracht naar een ziekenhuis in de hoofdstad Bratislava. “De patiënt is nu bij bewustzijn, zijn situatie is stabiel maar heel ernstig”, zei de directrice van het ziekenhuis in Banska Bystrica waar Fico opgenomen is.

De verdachte is aangeklaagd voor poging tot moord met voorbedachten rade. Het parket wil zijn voorlopige hechtenis verlengen.

Journalisten wachten op Juraj Cintula.© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER