Direct naar artikelinhoud

Omwonenden en studenten bieden via #Antwerpenhelpt massaal slaap- en blokplaatsen aan

Hulpdiensten zijn bezig met de opruimings- en bergingswerkzaamheden.Beeld ANP

De ontploffing op de Antwerpse Paardenmarkt, waarbij een gebouw instortte en twee naburige panden zwaar beschadigd raakten, vond midden in de Antwerpse studentenbuurt plaats. Omwonenden en studenten bieden nu via sociale media massaal slaapplaatsen aan voor hun getroffen buurtbewoners.

Via Twitter stellen omwonenden en studenten via de hashtag #AntwerpenHELPT hun huizen, kamers en studio's open voor andere studenten of mensen die de Paardenmarkt niet meer op mogen. “Als er slachtoffers zijn die een blok of slaapplaats nodig hebben in Antwerpen vanavond/morgen, stuur me even een berichtje. Be safe everybody!”, schrijft studente Sari. Ook Arne stelt zijn studeer, werk- en slaapplek aan de Rotterdamstraat open voor studenten of andere mensen die hun huis in de Paardenmarkt nu niet meer opkunnen.

Studenten die zelf hun kot niet meer in kunnen, zoals Kyllian die morgen examen heeft, vragen zelf ook massaal om hulp via het platform. De inspanningen van de Antwerpenaars en van de studenten worden met veel goedkeuring ontvangen door andere Twitteraars. “Proficiat aan jouw inzet en dienstbaarheid”, reageert iemand onder de oproep van Arne. “Tof hoe de studenten in Antwerpen voor anderen klaarstaan”, zegt iemand anders.

Een professor hoopt dan weer dat zijn studenten morgen veilig en ondanks alles goed voorbereid aan zijn examen kunnen beginnen.

De Wever onder de indruk van "spontane solidariteit"

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever laat weten "erg onder de indruk te zijn van de "spontane boodschappen van talrijke omwonenden, onder wie vele studenten, die meteen op sociale media steun en onderdak aanboden. Die solidariteit laat zien hoe hecht onze stad is in tijden van nood. Dat verdient ons respect."

Op dit moment liggen er nog zeker drie gewonden onder het puin, met wie de politie mondeling contact heeft. Dat meldt onze reporter ter plaatse.

Veiligheidszone

De politie heeft een veiligheidszone ingesteld tot aan de Hessenbrug en het kruispunt met de Italiëlei. De tol van de ontploffing staat op twee doden en veertien gewonden. De schade ter plaatse is enorm: één pand is volledig ingestort en de panden rechts en links daarvan zijn ook grotendeels vernield, al staan daar nog enkele verdiepingen recht. 

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...