© Ward Bosmans

Van Beethovens reizen muzikale voorvaders achterna van Dijlestad naar Bonn

Zaterdagochtend stapten 47 Van Beethovens in Mechelen op een bus met bestemming Bonn (Duitsland). Samen met hun partners en kinderen werden ze daar uitgenodigd door Bürger für Beethoven ter gelegenheid van de 250ste verjaardag van de geboortedag van de beroemde componist.

Ward Bosmans

“Er zijn nog 140 mensen met de familienaam Van Beethoven. Ze zijn allemaal afstammelingen van de overgrootvader van componist Ludwig Van Beethoven. Op een paar na wonen alle nog overblijvende Van Beethovens in ons land”, vertelt Walter Sluydts. Hij is een echte Beethoven-fan en spoorde de nazaten een voor een op. “Van die 140 gaan er vandaag 47 mee naar Bonn. De daguitstap en alle activiteiten zijn aangeboden door Bürger für Beethoven, een vereniging uit de geboortestad van de componist. Ze spaarden kosten noch moeite voor dit initiatief.”

In 2020 zal het 250 jaar geleden zijn dat Van Beethoven geboren werd. Louis van Beethoven, de grootvader van de componist, verhuisde destijds van Mechelen naar Bonn. Daar werd de jonge Ludwig geboren.

Symbolische trip

Zaterdagochtend kwam de familie Van Beethoven samen in de Mechelse stadsschouwburg om van daaruit de symbolische trip aan te vatten. De meesten kenden elkaar niet en waren er zelfs niet van op de hoogte dat er nog zo veel naamgenoten waren. Ongetwijfeld de meest in het oog springende deelnemer was Ludwig Van Beethoven (54) uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Samen met zijn vrouw Lieve en zijn zoon Gianni ging hij graag op de uitnodiging in.

© Ward Bosmans

“De mensen denken vaak dat ik met hun voeten speel als ik mijn naam noem”, zegt Ludwig. “Zelf ben ik niet zo muzikaal, maar mijn dochter Nikie speelt wel cornet bij de fanfare Graaf d’Elissem. Wij vinden dit initiatief een unicum. Eigenlijk hadden we zelf al een reis vastgelegd dit weekend, maar toen die last minute geannuleerd werd zijn we toch nog naar hier gekomen.”

Fernand (72) en Dave (45) Van Beethoven wonen in Wijnegem. Zij behoren tot de twaalfde en dertiende generatie Van Beethovens. “Dat hebben we zelf opgezocht. Persoonlijk vind ik zijn muziek een beetje te zwaar. Ik heb ooit zelf leren gitaar spelen, maar na twee lessen was ik het al beu”, zegt Fernand. Dat betekent niet dat ze geen interesse hebben in hun voorvader. “We zijn al eens in zijn geboortehuis in Bonn geweest. Ook in Wenen zijn we een van zijn vroegere woningen gaan bezoeken en in Koblenz zijn we in het huis van zijn moeder geweest.”

Liefhebbers van klassiek muziek

Stephane (52) en zijn kinderen Sam (20) en Sophie (17) uit Emblem zijn wel liefhebbers van klassieke muziek. Vader Stephane kent het hele repertoire van Van Beethoven. Sophie studeert piano en Sam speelt gitaar. “Ik vind dit een super initiatief. We zijn nog nooit in Bonn geweest, maar wel in Praag, Boedapest en Wenen. Daar hebben we plaatsen bezocht waar Beethoven gewoond heeft.”

Eric (58), Christel (54), Monique (58), Johnny (61) en Heidi Van Beethoven (51) wonen allemaal in de regio Heist-op-den-Berg en zijn er voltallig bij vandaag. “Wij worden bijna dagelijks aangesproken op onze naam. Er was zelfs iemand die mij zei Dan heet jij zoals de hond uit die film”, vertelt Heidi. Monique is de enige uit de familie die een grote fan is van klassieke muziek. “Al moesten we van onze grootmoeder allemaal piano leren spelen. Broeder Jacob, Bonanza, Te Lourd op de bergen, Stille Nacht, … we speelden dat allemaal na op de piano die in haar living stond”, vertelt ze.