Oud-veldrijder Rudy De Bie stak een handje toe tijdens de Week van de Valpreventie bij wzc Heilige Familie.© Kristof Van Rompaey

Oud-veldrijder Rudy De Bie steekt handje toe tijdens Week van Valpreventie: “Geeft veel voldoening om te helpen”

Heist-op-den-Berg, Beerzel -

Voormalig veldrijder en ex-bondscoach Rudy De Bie (68) was donderdag te gast in woonzorgcentrum Heilige Familie in Heist-op-den-Berg. Zijn bezoek maakte deel uit van het programma rond de Week van de Valpreventie bij het wzc.

Kristof Van Rompaey

Hoe overwin je een stoeprand met een rollator? Hoe sta je op vanuit een stoel met een rollator? Wat is het belang van spierkracht en hoe kan je zonder al te veel moeite oefeningen doen om die te onderhouden? Wat is goed schoeisel om een val te voorkomen? En hoe geraak je uiteindelijk weer recht als je toch een val maakt? Teamcoördinator Emy Reniers gaf er donderdag een uitgebreide uitleg over aan de bewoners van wzc Heilige Familie.

Amandus Verelst (links) en Rudy De Bie (centraal) samen met een deel van het team van wzc Heilige Familie.© Kristof Van Rompaey

Nadien mochten de bewoners met hun rollator een parcours afleggen onder het toeziend oog van Rudy De Bie, geboren en getogen in Beerzel (Putte). Als hoogtepunt was een tochtje op een duofiets rond het wzc gepland met de oud-wielerheld, maar door het koude weer werden die plannen bijgesteld naar een binnenritje op een soort van duo-hometrainer.

Het was bewegingscoach Petra van Tilburg van het wzc die De Bie optrommelde in het kader van de Week van de Valpreventie. De twee kennen elkaar van toen De Bie nog bondscoach was van de Belgische selectie veldrijders.

“In het verleden deed ik nog al zo’n vrijwilligerswerk, onder andere in het Beerzelhof in Beerzel. Ik wandel ook af en toe met mensen met een rolstoel. Zelf worden we intussen trouwens ook elke dag wat ouder, dus misschien komen we hier ook ooit terecht”

Rudy De Bie

Oud-veldrijder

Dankbaarheid

“Petra was destijds verzorgster van het team”, zegt De Bie. “Zo hebben we samen dik tien jaar lang de wereld rondgereisd. Ze is hier recent komen werken en vroeg me om langs te komen. Dat deed ik met alle plezier. In het verleden deed ik nog al zo’n vrijwilligerswerk, onder andere in het Beerzelhof in Beerzel. Ik wandel ook af en toe met mensen met een rolstoel. De dankbaarheid die je terugkrijgt, geeft enorm veel voldoening. Zelf worden we intussen trouwens ook elke dag wat ouder, dus misschien komen we hier ook ooit terecht.”

De bewoners leerden onder meer hoe ze veilig een stoeprand kunnen overwinnen met een rollator.© Kristof Van Rompaey

Onder de bewoners bevinden zich voor De Bie een aantal oud-bekenden, onder wie seingever Amandus Verelst (77). “We kwamen elkaar toevallig onlangs nog tegen op de markt in Heist”, zegt De Bie. “Er komen altijd veel herinneringen boven tijdens een bezoek als dit. Soms schrik ik ervan wat mensen zich allemaal nog van vroeger herinneren eens je met hen begint te babbelen. Verhalen of muziek van weleer wekken dat vaak op.”

Eiwitrijke voeding

Voor Amandus is het een fijn weerzien met De Bie. “Zijn broers Eddy en Danny ken ik ook al lang”, zegt hij. “Wat ik van deze activiteit vind? Het is amusant hé, maar mijn rollator heb ik nu zelf niet meegebracht. Hier binnen heb ik die niet meteen nodig.” Het seingeven heeft Amandus trouwens nog niet helemaal opgegeven. “Ik doe het niet vaak meer, want er zijn risico’s aan verbonden, maar bij de Heistse Pijl zou ik er nog graag bij zijn”, zegt hij. “Ook de Schaal Marcel Indekeu in Hulshout doe ik nog. Voor de rest doe ik nog weinig wedstrijden.”

De bewoners werden getrakteerd op een eiwitrijke pannenkoek.© Kristof Van Rompaey

Nadat ze het valpreventieparcours hadden afgelegd, werden de bewoners getrakteerd op een pannenkoek met extra eiwitten. “Valpreventie en het behoud van spierkracht zijn belangrijk”, zegt Emy Reniers. “Dat hangt ook voor een belangrijk stuk samen met voeding. Eiwitten zorgen voor een goed herstel van de spieren. En naast het feit dat de activiteiten van vandaag bijdroegen aan de fysieke gezondheid van onze bewoners, droegen ze ook bij aan het gevoel van gemeenschap en samenhorigheid.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners