© ZUMA Press

Na 26 jaar in de cel wil beruchte maffiabaas samenwerken met justitie

Na 26 jaar in de gevangenis heeft de beruchte Camorra-baas Francesco Schiavone volgens Italiaanse media besloten samen te werken met justitie. Dat hebben de persagentschappen Ansa en Adnkronos vrijdag gemeld onder verwijzing naar de betrokken anti-maffia-autoriteiten. Hij zit sinds 1998 in hechtenis.

Bron: BELGA

Schiavone, de oprichter en voormalige peetvader van de Casalesi-clan, die actief is in de provincie Caserta, niet ver van Napels, wil samenwerken met het openbaar ministerie als kroongetuige.

Francesco ‘Sandokan’ Schiavone, die nu 70 jaar oud is, zou een paar weken geleden de eerste gesprekken met de autoriteiten zijn begonnen. Sinds hij werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor verschillende moorden onder de strenge gevangenisvoorwaarden voor maffiabazen en terroristen, deed Schiavone er het zwijgen toe. Onderzoekers hopen nu gedetailleerde inzichten te krijgen in de activiteiten van de clan, maar ook over mogelijke banden tussen de Camorra en de politiek.

Twee van zijn zonen besloten in 2018 en 2021 al om samen te werken met de autoriteiten. Twee andere zonen van Schiavone zitten in de gevangenis. Een paar dagen geleden bood de politie familieleden van Schiavone die niet in hechtenis zitten de mogelijkheid om deel te nemen aan een beschermingsprogramma, aldus nog Ansa en Adnkronos. 

De Camorra, een van de beruchtste Italiaanse maffiaorganisaties, is gevestigd in de Zuid-Italiaanse provincies Napels en Caserta en opereert wereldwijd. Ze werd bekend door het boek ‘Gomorra’ van journalist Roberto Saviano, dat later werd verfilmd. Sinds de publicatie in 2006 heeft Saviano doodsbedreigingen ontvangen en staat hij onder politiebescherming. In ‘Gomorra’ heeft Saviano het ook over de activiteiten van Francesco Schiavone.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer