Minister Dijkgraaf over demonstraties: ‘Dit kan gewoon niet’

Nieuws
Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf is blij dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) aangifte heeft gedaan tegen pro-Palestijnse demonstranten. Hij is ook blij dat de politie nu heeft ingegrepen. ‘Dit kan gewoon niet’, zei hij woensdagavond bij Op1.
anp
woensdag 8 mei 2024 om 23:48
Afbeelding
beeld anp

Met ‘afschuw’ heeft hij naar de beelden gekeken van betogers die vernielingen hebben aangericht, met stenen hebben gegooid en mensen hebben geïntimideerd en bedreigd. ‘Dat heeft natuurlijk helemaal niets met een universiteit te maken. Dat moet een plek zijn die veilig is en waar iedereen zich veilig voelt.’

Woensdag heeft de UvA aangifte gedaan tegen de demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten omdat de veiligheid in en om de panden in het geding kwam.

Volgens Dijkgraaf waren er niet alleen studenten en docenten onder de demonstranten, maar ook ‘professionele relschoppers’.

Universiteiten zijn volgens de minister juist de plek om het debat te voeren, ‘maar daar moet je wel eerst de omgeving voor creëren. Je moet de wil hebben om met elkaar in debat te gaan. Ook moet dat ordentelijk gaan, en niet onder bedreiging. Dat lijkt hier nu toch wel een beetje te gebeuren.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eerste verkiezingsresultaten Zuid-Afrika: geen meerderheid ANC

De Zuid-Afrikaanse regeringspartij lijkt volgens de eerste verkiezingsresultaten de meerderheid in het parlement te verliezen, maar wel de grootste partij te blijven.

Afbeelding

AEX koerst af op lager begin, focus blijft op inflatie

De AEX-index op het Damrak lijkt donderdag verder weg te zakken, na de verliesbeurt een dag eerder. De aandelenhandel blijft in de ban van de inflatiecijfers van de eurozone en de Verenigde Staten, die vrijdag naar buiten komen.

Afbeelding

Zuid-Holland spreekt Rijk aan op 'eenzijdige besluitvorming'

De provincie Zuid-Holland heeft het Rijk aangesproken op "eenzijdige besluitvorming", die zou zorgen voor onzekerheid en financiële problemen bij gemeenten en provincies.

Afbeelding

China wil accountant PwC recordboete opleggen om vastgoedschandaal

China wil een recordboete opleggen aan accountant PricewaterhouseCoopers (PwC) vanwege een omvangrijke boekhoudfraude bij projectontwikkelaar Evergrande. PwC staat volgens ingewijden een boete te wachten van minstens 1 miljard yuan, bijna 130 miljoen euro.

Afbeelding

AFP: hackers stelen gegevens van 560 miljoen klanten Ticketmaster

Een hackersgroep stelt de persoonlijke gegevens van 560 miljoen klanten van Ticketmaster in handen te hebben. De aanvallers zeggen onder meer namen, adressen, mailadressen, telefoonnummers, creditcardgegevens en ticketaankopen van klanten te hebben gestolen.

Afbeelding

BHP ziet definitief af van bod op Anglo American

Mijnbouwgigant BHP ziet definitief af van een bod op Anglo American. Daarmee komt een einde aan vijf weken onderhandelingen over wat de grootste mijnbouwovername moest worden in tien jaar.