Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump kondigt operatie aan om miljoenen illegalen VS uit te zetten

Amerikaans president Donald Trump.Beeld REUTERS

De Amerikaanse immigratiecontroledienst ICE begint volgende week een grootschalige operatie om miljoenen illegalen de VS uit te zetten. Deze opvallende aankondiging deed president Trump maandag via Twitter. De tweet is nogal pikant omdat ICE invallen nooit van tevoren aankondigt om zo illegalen te verrassen.

De vraag is daarom of ICE-agenten de actie van de president kunnen waarderen. Trump bekritiseerde vorig jaar nog de Democratische burgemeester van Oakland, Libby Schaaf, omdat ze illegale immigranten waarschuwde voor geplande invallen van de immigratiecontroledienst. Trump noemde haar optreden toen “schandelijk”.

De aankondiging van Trump komt vlak voor de aftrap van zijn herverkiezingscampagne, gisteren in Orlando. De president is van plan om immigratie, en de maatregelen die hij sinds zijn aantreden heeft genomen om de stroom immigranten in te dammen, tot een van de belangrijkste verkiezingsthema’s te maken. Sinds hij is gekozen, is met name het aantal immigranten uit Midden-Amerika dat aanklopt bij de grens fors gestegen.

Amerikaans president Donald Trump.Beeld AP

Met zijn tweet wil Trump ook zijn imago van law-and-order-president benadrukken. In 2017, het jaar dat hij het Witte Huis betrok, waren er zo’n 10,5 miljoen illegalen in de VS. Hoewel Trump al tijdens de verkiezingen van 2016 hamerde op het aanpakken van de miljoenen illegalen, worden er sinds zijn aantreden ruwweg net zoveel immigranten het land uitgezet als in het laatste jaar van president Obama.

Het ging om iets meer dan een kwart miljoen uitzettingen in het begrotingsjaar 2018, zo blijkt uit cijfers van ICE. In het laatste begrotingsjaar van Obama werden zo’n 240.000 migranten uitgezet. In het begin van de regering-Obama, in 2012, werden aanzienlijk meer migranten de VS uitgezet: zo’n 410.000. Zo’n 55 procent van hen had volgens ICE, de politiedienst die onder andere belast is met uitzettingen, een criminele veroordeling op zak.

Opgepakte families

“ICE zal volgende week beginnen met het proces om de miljoenen illegalen uit te zetten die op onwettige wijze de VS zijn binnengekomen”, tweette Trump. “Zij zullen net zo snel het land uitgezet worden als ze binnen zijn gekomen.” De president liet ook weten dat hij tevreden is over de maatregelen die Mexico vorige week heeft genomen om migranten te stoppen bij de grens met Midden-Amerika. Mexico ging hier onlangs mee akkoord, nadat Trump dreigde met economische strafmaatregelen.

Twitter bericht wordt geladen...

Het ziet ernaar uit dat Trump het vooral heeft gemunt op uitgeprocedeerde illegalen die weigeren de VS te verlaten. Het aanpakken van deze groep zou een signaal afgeven dat het Washington nu menens is de wet te handhaven. De nieuwe baas van ICE, Mark Morgan, zei begin deze maand dat dit een van zijn topprioriteiten is. “Wij zullen achter personen aangaan die uitgeprocedeerd zijn en een laatste bevel hebben gekregen om te worden uitgezet. Inclusief families.”

Naar verluidt zouden Morgans voorganger en de minister van Binnenlandse Veiligheid Kirstjen Nielsen bezwaar hebben gemaakt tegen dit plan. Dit zou een van de redenen zijn geweest voor hun vertrek in april. Zij vreesden onder meer voor de beelden van families die tijdens invallen door ICE-agenten worden gearresteerd. Ook dreigen families uit elkaar gehaald te worden als ze kinderen hebben die in de VS zijn geboren. Zij zijn Amerikaanse staatsburgers.

Op ramkoers met burgemeesters

De aankondiging van Trump dreigt hem opnieuw in conflict te brengen met Democratische burgemeesters van grote steden, zoals San Francisco en New York, die er niet happig op zijn om mee te werken aan de ICE-invallen. Sinds zijn aantreden neemt Trump deze ‘sanctuary city’s’ op de korrel omdat ze de wet niet naleven.

Burgemeester Schaaf waarschuwde Trump maandag dat ze er niet voor zal terugdeinzen om opnieuw migranten te waarschuwen voor de invallen. “Wij zullen onvoorwaardelijk opkomen voor onze waarden en normen als je families in mijn stad blijft bedreigen en terroriseren”, aldus Schaaf in een tweet tot de president.

Schaaf zei dat ze vorig jaar de ICE-invallen had aangekondigd omdat ze onder andere vindt dat de regering-Trump alle illegalen over één kam scheert. Volgens ICE waren de invallen nodig om zo’n duizend criminele illegalen op te pakken. Zo’n achthonderd van hen wisten aan de arrestaties te ontkomen.

“Hoe durf je het leven van onze agenten op het spel te zetten om een radicale agenda van open grenzen te promoten”, foeterde een boze minister van Justitie Sessions tegen de burgemeester. Schaaf bleef erbij dat ze niets verkeerds had gedaan. “Hoe durf je mensen uit onze gemeenschap aan de schandpaal te nagelen”, vroeg ze Sessions. “Door de Amerikanen angst aan te jagen door ze te laten denken dat alle inwoners zonder papieren gevaarlijke criminelen zijn.”

De meeste illegalen in de VS, zo’n 47 procent, komen uit Mexico, zo bleek in 2017 uit onderzoek van het onderzoeksbureau Pew. Een andere grote groep vormen de Midden-Amerikanen: zo’n 1,9 miljoen. Hun aantal stijgt de laatste jaren snel.