Direct naar artikelinhoud
Global warming

Deze foto van sledehonden in Groenland toont een intrieste realiteit

Deze sledehonden in Groenland banen zich een weg doorheen smeltend ijswater.Beeld Steffen M. Olsen

Op het eerste zicht is het een prachtige foto, maar het beeld dat de Deense klimaatonderzoeker Steffen Olsen via Twitter deelde toont een alarmerende realiteit. Een groep honden trekt een slede voort in hun vertrouwde omgeving in Groenland, maar in de plaats van een dikke laag ijs en sneeuw moeten de honden zich een weg banen door een plas water.

Deze foto, die Olsen op 13 juni nam in het noordwesten van Groenland, toont een groep sledehonden die over water lijken te lopen. In werkelijkheid ligt het smeltwater volgens de onderzoeker van het Deens Meteorologisch Instituut op een ijslaag van 1,2 meter dik.

Nooit eerder sinds het begin van de waarnemingen was er midden juni zo weinig ijs in het noordpoolgebied. Dat heeft recent onderzoek uitgewezen. Met temperaturen die er meer dan 20 graden hoger liggen dan normaal, zijn plassen smeltwater in en rond Groenland geen uitzondering.

Toch is de plas op deze foto uitzonderlijk, zeggen wetenschappers. Op andere plekken waar meer scheuren in het ijs zijn, kan het smeltwater immers makkelijker weglopen en blijft het niet aan de oppervlakte staan. Volgens Olsen is de foto “voor velen meer symbolisch dan wetenschappelijk”.

Twitter bericht wordt geladen...

Uitzonderlijk warm

Olsen is in Groenland om er samen met lokale jagers meetapparatuur te verzamelen. Hun taak wordt door het smeltende ijs zwaar bemoeilijkt. Het smeltwater is ook slecht nieuws voor de lokale gemeenschap, schrijft Olsen in zijn Twitterbericht: “De gemeenschap in Groenland is afhankelijk van het ijs, voor transport, om te jagen en te vissen.”

Vorige week werd in de buurt een temperatuur van 17,3 graden Celsius gemeten, wat uitzonderlijk warm is. Het smeltseizoen begon volgens het Deens Meteorologisch Instituut dit jaar vroeger dan ooit. Normaal loopt het van juni tot augustus; dit jaar begon het al op 30 april.