Direct naar artikelinhoud
NieuwsStopgezette kinderopvangtoeslag

Staatssecretaris Snel beperkte onderzoek naar fout Belastingdienst

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën heeft opdracht gegeven om een onderzoek naar door de Belastingdienst onterecht stopgezette kinderopvangtoeslag zoveel mogelijk te beperken. Die opdracht ging in tegen de wens van de onderzoekers. Dat melden Trouw en RTL Nieuws dinsdag.

Staatssecretaris Menno Snel (D66) van FinanciënBeeld ANP

In 2014 stopte de Belastingdienst de kinderopvangtoeslagen van honderden ouders, die in verband werden gebracht met een gastouderbureau uit Eindhoven. Het bureau werd verdacht van fraude. Door het stopzetten van de toeslagen kwamen veel ouders in financiële problemen. Later bleek door onderzoek van Trouw en RTL Nieuws dat de signalen van fraude waren gebaseerd op verouderde informatie. Snel bood de gedupeerde ouders daarop zijn excuses aan, maar tot compensatie heeft dat vooralsnog niet geleid.

In september vorig jaar stelde staatssecretaris Snel (D66) een onderzoek in naar de Belastingdienst nadat Trouw had geschreven dat de overheidsdienst stelselmatig onwelgevallige informatie achterhield. Uit het verslag van de onderzoekers, dat vorige week naar de Tweede Kamer is gestuurd, blijkt dat zij Snel adviseerden het onderzoek uit te breiden naar onder meer de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en naar het onderdeel van de Belastingdienst dat onderzoek had verricht bij het gastouderbureau (MKB). Ook die diensten zouden over relevante documenten beschikken.

In de daaropvolgende Kamerbrief schreef Snel dat hij het onderzoek wilde beperken tot de systemen van de afdeling Toeslagen. Over het advies van de onderzoekers zweeg hij.

Deugdelijk onderzoek 

Ondanks de opgelegde beperkingen vonden de onderzoekers uiteindelijk honderden documenten, maar daarvan werden er slechts acht (vertrouwelijk) naar de Tweede Kamer gestuurd. De documenten werden niet ingebracht in procedures tegen de ouders. De oorzaak van het onterechte ingrijpen van de Belastingdienst destijds is daardoor nog steeds onduidelijk.

In een reactie tegenover persbureau ANP stelt het ministerie van Financiën dat Snel het onderzoek inderdaad heeft ingeperkt. ‘Het is nu eenmaal nodig om een schifting te maken in de enorme berg beschikbare documenten.’ Het onderzoek heeft daar volgens het ministerie niet onder geleden. ‘Wij herkennen ons zeker niet in de berichtgeving van Trouw en RTL Nieuws. Er is wel degelijk deugdelijk onderzoek uitgevoerd.’

Geen strobreed

Later op de dag liet staatssecretaris Menno Snel van Financiën zelf weten dat hij de onderzoekers geen strobreed in de weg gelegd. Dat vinden de onderzoekers zelf volgens Snel ook. De onderzoekers stelden in oktober vervolgonderzoek voor, waarin ook bestanden van onder andere de FIOD bekeken zouden moeten worden. Dat vervolgonderzoek kwam er niet.

Het stond de onderzoekers zelf echter vrij om alle documenten in te zien die ze wilden, zegt Snel. ‘Die keuze hebben wij niet voor ze gemaakt, laat staan dat we hen hebben belemmerd of gedirigeerd. Dat is echt een misverstand.’ De staatssecretaris heeft ‘vanochtend een van de onderzoekers nog gesproken’. Zij ‘hebben de medewerking van Financiën als constructief en zeker niet als obstructief gezien’.