OVERZICHT. Dit weten we al over de Israëlische aanval op Iran

Iran -

Amerikaanse functionarissen hebben bevestigd dat Israël vrijdagochtend “militaire operaties” tegen Iran heeft uitgevoerd. Details over die operaties werden echter niet vrijgegeven, maar dit weten we wel al:

mtm

Wat zeggen de Iraanse rapporten?

Volgens persagentschap Fars werden er afgelopen nacht drie ontploffingen gehoord nabij de militaire luchtmachtbasis Shekari in het noordwesten van de provincie Isfahan. “De luchtverdedigingssystemen werden geactiveerd als reactie op een verdacht object”, luidde het. Een woordvoerder van het Iraanse ruimteagentschap zei dat er “meerdere drones” met succes uit de lucht waren geschoten.

Na afloop van de aanval meldden Iraanse media dat alle faciliteiten rond Isfahan veilig zijn, inclusief de belangrijke nucleaire faciliteiten in het gebied. Ook legertopman Siavosh Mihandoust verklaarde dat er “geen schade” werd aangericht.

Wat was het doel?

Dat blijft onduidelijk, al vertelde een Amerikaanse functionaris aan CNN dat er geen nucleaire doelwitten geviseerd werden. Volgens Fars was een militaire radar een mogelijk doelwit. Ghahjaworstan, waar een explosie werd gehoord, ligt vlakbij de luchthaven van Isfahan en een Iraanse legerbasis.

Wat zegt Israël?

Het Israëlische leger verklaarde voorlopig alleen “op dit moment nog geen commentaar te geven” op de aanval. Het Israëlische oorlogskabinet is deze week meermaals bijeengekomen zonder enige definitieve actie aan te kondigen na de Iraanse aanvallen op Israël afgelopen weekend.

Wat zeggen de Verenigde Staten?

De bondgenoten van Israël, zoals de Verenigde Staten, hebben het land opgeroepen tot terughoudendheid in een poging een regionale oorlog in het Midden-Oosten te voorkomen. “De Verenigde Staten waren op de hoogte van de aanval, maar we schaarden ons er niet achter”, aldus een andere hoge Amerikaanse functionaris aan CNN.

Wat gebeurt er nu?

Ook dat blijft onduidelijk. De berichten over de explosies kwamen enkele uren nadat de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian aan CNN had verteld dat als Israël verdere militaire actie tegen Iran zou ondernemen, de Iraanse reactie “onmiddellijk en op een maximaal niveau” zou zijn. “Als het Israëlische regime opnieuw zo’n ernstige fout begaat, zal onze reactie beslissend, definitief en betreurenswaardig voor hen zijn”, luidde het.

Als deze aanval het begin én het einde was van het Israëlische “antwoord” op de Iraanse aanval afgelopen weekend, dan was dat antwoord “klein, zowel in omvang als qua impact”. Dat schrijft BBC in een eerste, korte analyse van de explosies. “Hoe dit verder gaat, hangt af van twee zaken. Is dit het einde van Israëls reactie? En zal Iran beslissen om terug te slaan?”

Wat dat laatste betreft: de Iraanse president Ebrahim Raisi heeft al minstens twee keer gewaarschuwd voor “zelfs maar de kleinste poging van Israël om Iran aan te vallen”. In dat geval zou Iran “fel en snel” reageren.

Een kort overzicht

  • Luchtverdedigingssystemen boven meerdere Iraanse steden werden geactiveerd na meldingen van explosies in de provincie Isfahan.
  • Volgens het Iraanse persagentschap Fars werden er vrijdagochtend “drie explosies” gehoord nabij de legerbasis Shekari in het noordwesten van de provincie Isfahan.
  • Een Iraanse official zei dat er “meerdere” drones met succes uit de lucht werden geschoten.
  • De nucleaire faciliteiten in Isfahan zouden “volledig veilig” zijn, meldt het Iraanse persagentschap Tasnim op basis van “betrouwbare bronnen”.
  • Het Israëlische leger geeft momenteel “geen commentaar”.
  • De vluchten in delen van Iran werden vrijdag tijdelijk opgeschort, maar de vliegbeperkingen zijn intussen alweer opgeheven.

Hoe zijn we hier gekomen?

Het Israëlische oorlogskabinet zat maandag urenlang samen. Onder meer premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Yoav Gallant verklaarden na afloop dat Israël zou “reageren” op de Iraanse aanval.© afp

De spanningen in het Midden-Oosten blijven acuut terwijl Israël in Gaza oorlog voert tegen de Palestijnse (politieke en militaire) beweging Hamas, een bondgenoot van Iran. Ondertussen brak er afgelopen weekend een decennialang schaduwconflict tussen Israël en Iran openlijk uit toen Iran als vergelding voor een dodelijke Israëlische luchtaanval op het Iraanse consulaat in Syrië minstens 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten afvuurde op Israël.

Hoewel de luchtafweer ervoor zorgde dat de meeste drones en raketten uit de lucht werden geschoten en er amper schade werd berokkend, verklaarden Amerikaanse functionarissen maandag al dat een of andere vorm van tegenaanval van Israël “zo goed als onvermijdbaar was”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer