Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend
Beeld BELGA

De beslissingen die de Vlaamse regering tijdens een marathonvergadering heeft genomen, de beelden van de eerste dag van Tomorrowland en de files richting zuiden. Dit is onze lunchbreak.

Dit moet u weten

1. Geen statiegeld, wel slimme kilometerheffing: dit besliste de Vlaamse regering 
De Vlaamse regering heeft haar superministerraad afgerond. Na een marathonvergadering van zo'n 20 uur hebben de ministers van de regering-Bourgeois zich door de zowat 180 agendapunten geworsteld. Ook over het veelbesproken afvalplan of verpakkingsplan is een akkoord bereikt. Een algemeen systeem van statiegeld komt er niet, enkel proefprojecten. Plastic zakjes zullen verboden worden.

2. Eerste files naar het zuiden al gesignaleerd
Mobiliteitsorganisaties Touring en VAB hadden al gewaarschuwd dat het dit weekend erg druk zal worden richting het zuiden en ondertussen zijn de eerste files al gesignaleerd. De grootste verkeershinder verwachten ze tussen 11 en 18 uur.

3. Nederlandse gedetineerden slaan alarm: "Verblijf in Belgische cel is foltering"
Ongeveer zeventig Nederlandse gedetineerden in de gevangenis van Antwerpen trekken aan de alarmbel.  Het regime in de gevangenis komt neer op foltering, klinkt het. De gedetineerden zeggen dat ze op matrassen op de grond slapen in overvolle cellen, terwijl de ratten in de gang rondscharrelen, en dat ze dagenlang 24 uur in hun cel moeten blijven.

4. Vijf jaar koningschap in cijfers
Vandaag viert koning Filip niet alleen de nationale feestdag, maar ook dat hij exact vijf jaar geleden de fakkel overnam van zijn vader. Alle waarnemers zijn het erover eens: de 58-jarige vorst is een bezig baasje dat van een goedgevulde agenda houdt. We hebben alles even op een rijtje gezet.

5.  Juncker naar Washington om handelsoorlog in de kiem te smoren

Na zijn bezoek aan Japan en China stapt Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker volgende week op het vliegtuig met bestemming Washington. Daar heeft hij een onderhoud met een Amerikaanse president die hem als de vertegenwoordiger van de "vijand" beschouwt. De inzet: Donald Trump ervan weerhouden om de importtarieven op auto's en auto-onderdelen te verhogen en een ware handelsoorlog in de kiem smoren.

Ook dit mag u weten

Sfeer beelden Tomorrowland Vrijdag, Francis VanheeBeeld Francis Vanhee

6. Dit was Tomorrowland - dag één!
Tomorrowland is voor velen niet alleen een muzikale hoogmis, maar ook een feest voor het oog. Zo zag de eerste dag (van het eerste weekend) van het festival eruit door de ogen van onze festivalfotograaf Francis Vanhee.

7. VS vieren National Junk Food Day, maar wat is nu het ongezondste voedsel ter wereld?
De VS vieren vandaag de National Junk Food Day. Maar wat is nu ongezond of gezond eten? Wie kan het nog volgen. Volgens de één is avocado een superfood, volgens de ander een vettig onding. De Morgen zocht het uit.

8. Italiaanse politie vindt gestolen Rubens en Renoir terug
De Italiaanse politie heeft een schilderij van de Vlaamse schilder Rubens en één van de Franse schilder Renoir teruggevonden, die vorig jaar april van een kunsthandelaar werden gestolen. De twee kunstwerken werden na een politieonderzoek van 17 maanden teruggevonden in een loods in Turijn.

Ook dit mag u weten
Beeld EPA