© AFP

Banksy wou zijn werk bij veiling volledig vernietigen

Streetart-kunstenaar Banksy wou zijn kunstwerk dat op een veiling in Londen deels vernietigd werd, eigenlijk volledig vernietigen. In een video die hij woensdag op zijn website plaatste, toont hij niet alleen hoe hij de versnipperaar installeert, maar ook hoe veilinghuis Sotheby’s het kunstwerk veilt en hoe het werk gedeeltelijk vernietigd wordt nadat de veilingmeester het kunstwerk toewijst aan een koper. Op het einde staat te lezen dat het mechanisme “bij testen iedere keer functioneerde...”. Vervolgens is te zien hoe een kopie van het beeld daadwerkelijk volledig wordt versnipperd.

Het beroemde beeld ‘Girl with a balloon’ werd bijna twee weken geleden voor omgerekend bijna 1,2 miljoen euro verkocht. Kort nadat het werk was afgeklopt, trad tot ontzetting van vele aanwezigen een versnipperaar in werking die in het kader ingebouwd was. Slechts het bovenste deel van het kunstwerk bleef heel, de rest hing in stroken eronder.

Banksy, van wie de identiteit onbekend is, beschreef de actie later op zijn Instagram-account als een al lang geplande kritiek op de kunstmarkt. Het veilinghuis deelde mee dat de koopster een “Europese verzamelaar is en sinds vele jaren een klant van Sotheby’s”. Ze zou het werk ook versnipperd aanvaarden. “Het is het eerste kunstwerk uit de geschiedenis, dat tijdens een veiling live ontstaan is”, klinkt het.

Bekijk de video hier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer