© hbvl

Man gered uit modderput: “Bij elke stap zakte ik dieper weg”

Maak het maar mee: je wandelt door het centrum van het Limburgse Houthalen, komt vast te zitten in de modder en merkt in paniek dat je steeds verder wegzakt. Het overkwam Theodoros Rogas, een 75-jarige Griek met een knieprothese die wegzonk in de modder. Voorbijganger Luc Plas kon hem nog net bevrijden.

Olivier SIMONS

Theodoros Rogas was zaterdagvoormiddag naar het centrum van Houthalen gewandeld. “Op de terugweg kreeg ik veel pijn aan mijn been”, zegt de 75-jarige Griek. “Ik ben een tijdje geleden geopereerd aan mijn knie, waarbij ik een prothese kreeg. Omdat ik zoveel pijn had, wilde ik de kortste weg naar huis nemen. Daarom stak ik het terrein over waar vroeger het gemeentehuis stond.”

Het oude gemeentehuis van Houthalen-Helchteren is enkele weken geleden tegen de vlakte gegaan, het terrein bestaat nu voor een deel uit zwart zand. “De eerste meters over die zandgrond vormden geen probleem”, vertelt Theodoros. “Maar plots zakte ik met mijn been weg in de modder. Ik zette opnieuw een stap en zonk nog dieper weg. Na de derde stap kon ik niet meer vooruit of achteruit.”

Verkeersbord

De Houthalenaar raakte steeds meer in moeilijkheden. Gelukkig kwam op dat moment Luc Plas voorbij. “Eerst vond ik het gek, die man die daar in de modder stond”, vertelt hij. “Het leek alsof hij wat aan het zoeken was. Maar toen ik dichterbij kwam, besefte ik wat er echt aan de hand was. Ik stapte naar hem toe om hem te helpen, maar zakte zelf weg in de grond. Ik bleef snel doorlopen en kon me bevrijden, maar toen ik bij de man kwam, kreeg ik hem niet uit de modder. Ik keek of er iets was om op te staan. Gelukkig lag er een verkeersbord op het zand waar ik op kon klimmen.”

Verkeersbord

Intussen zat Theodoros tot zijn middel in de modder, en hij bleef verder wegzakken. “Gelukkig kon hij zich naar het verkeersbord trekken en zich vasthouden”, vertelt Luc. “Hij had enorm veel pijn aan zijn slechte rechterbeen, waarmee hij zich moest ondersteunen. Na een tijdje kwam de politie ter plaatse. Zij gooiden kegels naar me toe, die ik onder de man duwde. Toen de ambulance kwam, gooiden zij een brancard op de modder. Ik hielp Theodoros om daarop te klimmen. Het grootste gevaar was toen gelukkig geweken.”

Na drie kwartier arriveerde ook de brandweer. “De brandweermannen maakten een brug met twee ladders, en drie van hen trokken de man samen met de brancard uit de modder.”

Het voorval maakte veel indruk op Luc. “Ik heb twee nachten wakker gelegen, en het spookt ook nu nog door mijn hoofd.”

Zwart zand

“Het ongeval is zeer betreurenswaardig”, zegt burgemeester Alain Yzermans (sp.a-Groen-Plus). “Nadat het oude gemeentehuis afgebroken was, is het stuk grond een wachtzone geworden, in afwachting van een nieuw project. Een deel van het terrein is intussen parking, maar een groot deel is nog zwart zand. Waarschijnlijk is dat door de hevige regenval modder geworden. We hebben het terrein meteen volledig afgezet met een lint en we gaan een pad aanleggen waarmee je het plein kan doorkruisen. In overleg met de aannemer willen we ook de grondlagen verdichten, zodat dit niet meer kan gebeuren. In de zomer gaan we er een bloemenweide van maken.”

Bijna exact een jaar geleden gebeurde een gelijkaardig ongeval in Houthalen. Toen zakte een man weg in een moerassig gebied in een bos.

© Karel Hemerijckx

© Karel Hemerijckx

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER