Els Van Hoof, commissievoorzitter Buitenlandse Zaken (CD&V), zegt al vaker geviseerd te zijn door Chinese spionnen.
Foto: Belga

Commissievoorzitter Buitenlandse Zaken Els Van Hoof geviseerd door Chinese spionnen, minister Van Tigchelt wil veiligheidsofficier in parlement

Els Van Hoof (CD&V), de voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken, is in 2021 geviseerd door Chinese spionnen. Dat blijkt uit een rapport van de FBI, meldt Het Nieuwsblad. Van Hoof zou toen enkele ogenschijnlijk onschuldige e-mails geopend hebben. Wat de impact daarvan was, is nog onduidelijk. Ze pleit voor de aanstelling van een veiligheidsofficier in het parlement en krijgt daarvoor bijval van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD).

Els Van Hoof (CD&V) is lid van de Inter-Parliamentary Alliance on China (IPAC). Dat is een internationale vereniging van parlementsleden die werken rond mensenrechten in China. Daardoor was de politica dus een doorn in het oog van het Chinese regime. 

Al in 2021 zouden er vermoedens geweest zijn dat er iets aan de hand was met de laptop van Van Hoof. Na een controle van Staatsveiligheid bleef het incident zonder gevolgen.

Tot nu dus. In een rechtszaak tegen 7 Chinezen die beschuldigd worden van spionage tegen Amerikanen, is een rapport van de FBI opgedoken. Daaruit blijkt dat Chinese spionnen via een e-mail onder andere in Van Hoofs laptop wilden binnendringen. Het zou gaan om het beruchte hackerscollectief APT31. 

"Het leken mails van een internationaal agentschap", zegt Van Hoof in 'De ochtend' op Radio 1. "De mails gingen over Donald Trump en mensenrechten. Ze leken heel onschuldig en informatief. Maar de bedoeling was dus om binnen te geraken in ons systeem."

Ik heb al brieven gekregen waarin staat dat ik met vuur speel
Els Van Hoof, commissievoorzitter Buitenlandse Zaken (CD&V)

De impact van de cyberaanval is nog onduidelijk. "Staatsveiligheid heeft mij gezegd dat er niet achterhaald kon worden wat de spionnen allemaal hebben gezegd en gevolgd, maar dat ik ervan uit moet gaan dat het alles is."

Beluister: Els Van Hoof getuigt over Chinese intimidatie

"Dat is alsof ze je huis binnendringen. Je blijft achter met een oncomfortabel gevoel en je wordt op een gegeven moment echt paranoïde. De bedoeling is natuurlijk om ons te intimideren en monddood te maken."

Volgens Van Hoof was het niet de eerste keer dat ze geviseerd werd. "De hoogste Chinese diplomaat in België heeft me bijvoorbeeld al meermaals geïntimideerd. Ik heb al brieven gekregen waarin staat dat ik met vuur speel. We wilden ook eens een hoorzitting houden over de Oeigoeren in China. Toen we wilden starten, viel het hele systeem plat."

Hoe uitzonderlijk is zoiets?

"Elke dag proberen hackers om in te breken bij iedereen die iets te zeggen heeft over, of kritiek heeft op het beleid van China", zegt VRT NWS-journalist Tim Verheyden. "Elke dag wordt er achter de schermen oorlog gevoerd. Als de Verenigde Staten beslissen om meer geld te geven aan Taiwan dan wordt erop gereageerd, onder meer door bijvoorbeeld havens te hacken in de VS. Er zijn geen harde bewijzen, maar het is wel heel duidelijk dat de Chinese overheid hackers inschakelt."

"Hetzelfde gebeurt met de oorlog in Oekraïne. Daar proberen Russische hackers bijvoorbeeld heel vaak in te breken in ziekenhuizen om medische verslagen te veranderen, zodat Oekraïense soldaten een te hoge dosis van bepaalde geneesmiddelen toegediend krijgen."

Pleidooi voor veiligheidsbureau

"Maar ik wil niet toegeven en mijn mening blijven zeggen over bijvoorbeeld Taiwan of de situatie van de Oeigoeren, maar ik wil wel beter beschermd worden." Van Hoof pleit nu voor de ­oprichting van een veiligheidsbureau in de Kamer. Dat zou in samenwerking met de Staats­veiligheid veiligheidsbriefings kunnen geven aan parlementsleden en hen permanent kunnen updaten over digitale veiligheid.

"Iedereen kan een target zijn. Ik kan mij inbeelden dat die intimidatie wel werkt bij anderen die in een moeilijkere positie zitten en thuis niet zo goed worden opgevangen. Je zou voor minder je werk stopzetten. En dat is natuurlijk niet de bedoeling."

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) wil wel ingaan op de vraag van Van Hoof. "Dat is inderdaad een goed idee", zegt hij in Villa Politica. Zo'n veiligheidsadviseur kan werken met informatie die niet met alle parlementsleden kan worden gedeeld en kan de parlementsvoorzitter adviseren mochten er bepaalde sancties nodig zijn.

Bekijk: Een veiligheidsofficier kan de parlementsvoorzitter adviseren, zegt Paul Van Tigchelt.

Videospeler inladen...

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) heeft al beslist om de hoogste Chinese diplomaat op het matje te roepen.

Andere Belgische politici?

Naast Van Hoof, is vorig jaar al gebleken dat Ecolo-Kamerlid Samuel Cogolati ook een doelwit was van hetzelfde hackerscollectief. Maar behalve Van Hoof en Cogolati heeft België nog 3 andere leden bij IPAC: Georges Dallemagne (Les Engagés) en Europese Parlementsleden Hilde Vautmans (Open VLD) en Guy Verhofstadt (Open VLD).

Dallemagne laat aan VRT NWS weten dat ook hij een doelwit is gebleken van dezelfde hackers. Ook hij heeft dat via de FBI vernomen. Van de mail waarnaar Van Hoof verwijst, heeft hij echter geen spoor teruggevonden. In de loop van 2021 heeft hij wel een verdacht voicemailbericht in het Chinees ontvangen, dat volgens de politicus ging over een pakketje. Hij heeft die voicemail ook vastgelegd in video en overgemaakt aan de Staatsveiligheid. Nadien heeft hij geen bijkomende informatie ontvangen.

"De diensten van het Europees Parlement hebben ons verzekerd dat de hackpoging geen Europese Parlementsleden heeft geraakt", reageert Hilde Vautmans. Zowel zij als Verhofstadt werden wel door IPAC op de hoogte gebracht van de cyberaanval. Bij hen zou het dus niet gelukt zijn om de computer binnen te dringen.

"Ik voel me niet voldoende beschermd": politici getuigen in "Terzake" over Chinese spionage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen