Direct naar artikelinhoud
Gele hesjes

‘Gele hesjes’ in Parijs: plunderingen, brandende auto's en traangas. 126 mensen opgepakt

‘Gele hesjes’ in Parijs: plunderingen, brandende auto's en traangas. 126 mensen opgepakt
Beeld AFP

De 23ste mobilisatiedag van de ‘gele hesjes’ in Frankrijk tegen de sociale en fiscale politiek van de regering, bleef ook vandaag niet zonder incidenten. Bij manifestaties in Parijs braken in het begin van de namiddag rellen uit. 126 mensen werden gearresteerd, in de stad kwamen ongeveer 10.000 manifestanten op de been.

Onder het motto “Wij willen leven, niet overleven” begonnen de gele hesjes in Parijs aan ‘akte 23’ van het protest, met een nieuw ultimatum aan president Emmanuel Macron, aan het slot van een week die werd gedomineerd door de brand in de Notre-Dame kathedraal. Donderdag zal het staatshoofd de hervormingen aankondigen die hij trekt uit het nationaal debat.

In de hoofdstad waren vier betogingen voorzien, waarvan twee verboden. Enkele bruggen werden afgesloten voor het verkeer en verschillende metrostations zijn gesloten. 5.000 agenten waren ingezet om de orde te handhaven. Rond 11 uur vanmorgen waren al een 70-tal actievoerders opgepakt bij preventieve controles omdat ze ‘verboden materialen’ bij hadden. Na de middag liep dat al op tot 126. Op meerdere plaatsen in de Franse hoofdstad waren vechtpartijen en gebruikte de politie traangas tegen de demonstranten. Tientallen auto’s zijn in brand gestoken.

Voor Emmanuel Grégoire, eerste adjunct van de burgemeester van Parijs Anne Hidalgo, is het welletjes geweest. “Het is tijd dat het geweld ophoudt”, zei hij vanmiddag. “De inwoners hebben er meer dan genoeg van.”

Traangas

Kort na de middag voerde de politie meerdere charges uit en werd traangas gebruikt tegen manifestanten langs een van de grote centrumlanen tussen de Place de la Bastille en Place de la République. De manifestatie met meerdere duizenden personen, die ‘s middags was begonnen, verliep tot dan rustig.

Traangas
Beeld AFP

Volgens de politie hebben sommigen opgeroepen om ook in de buurt van de Notre-Dame te protesteren. Daarop kwam er een verbod om in die buurt, maar ook in de buurt van de Champs-Elysées in Parijs, te protesteren. De brand in de Notre-Dame eerder deze week wordt door de hesjes nu ook aangegrepen. “Miljoenen voor het herstel van Notre-Dame, wat blijft er voor de armen over?”, was een van de leuzen die gescandeerd werden en op borden waren te lezen.

Vandalisme en chaos

Meer dan 60.000 politieagenten en gendarmes waren in heel Frankrijk gemobiliseerd. Dat kondigde minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner gisteren aan. Volgens hem zouden er opnieuw relschoppers en vandalen tussen de betogers zitten in enkele Franse steden zoals Toulouse, Montpellier, Bordeaux en in het bijzonder in Parijs.

“Hun vooropgestelde doel is duidelijk: 16 maart nabootsen”, vervolgde de minister. Hij verwees naar weekend 18 van de protesten, toen de Champs-Elysées voorwerp werd van vandalisme en chaos.

In Parijs werd ook deze keer effectief geplunderd: onder andere een met houten platen afgeschermde Go Sport-winkel werd ondanks de veiligheidsmaatregelen toch leeggeroofd.

Twitter bericht wordt geladen...

Sinds 17 november

De gele hesjes betogen al sinds 17 november elke zaterdag om onder meer een verhoging van de koopkracht te eisen, en zijn gekant tegen het hervormingsbeleid van de regering van president Macron. Op sommige zaterdagen is er in verschillende steden geweld uitgebroken. De regering heeft in maart een controversiële “anti-vandalenwet” aangenomen en heeft drastische veiligheidsmaatregelen genomen.

In het begin waren er bijna 250.000 deelnemers aan de protesten, maar hun aantal neemt sterk af. Vorige week waren er in heel Frankrijk 31.000 gele hesjes op de been.

Sinds 17 november
Beeld AFP
Sinds 17 november
Beeld AP
Sinds 17 november
Beeld AFP
Sinds 17 november
Beeld AFP
Sinds 17 november
Beeld AFP
Sinds 17 november
Beeld AFP
Sinds 17 november
Beeld AFP
Sinds 17 november
Beeld AFP