Direct naar artikelinhoud
Reportage

Leerlingen die dreigen met aanslag op klas voor nieuwkomers? In KTA Brugge gaat het examenleven rustig voort

KTA Brugge is de school die eerder werd geassocieerd met de Zehbi’s, een meisjesbende die de stationsbuurt terroriseerde.Beeld Tim Dirven

In een besloten Facebook-groep hebben vijf leerlingen van het KTA Brugge gedreigd met een aanslag op een klas voor anderstalige nieuwkomers. Het onderwerp van de dag is het op de speelplaats nochtans niet. “Dit gebeurt ook op andere scholen. Alleen blijft daar het potje toe.”

“Hij heeft me gisterenavond niet eens een berichtje gestuurd”, lucht een meisje haar hart. Een bankje verderop legt iemand aan zijn kameraad de definitie van ‘het celibaat’ uit. “De pastoor die niet mag poepen.” Kalverliefde en puberale examenantwoorden zijn precies wat je in een middelbare school verwacht op een blauwe maandag in december. Toch is het een opvallende vaststelling in het KTA Brugge: het gespreksonderwerp van de dag is niét dat een aantal KTA-leerlingen in een besloten Facebook-groep heeft gehint op een aanslag op de OKAN-klas, de klas voor anderstalige nieuwkomers.

Nochtans zijn ouders, leerkrachten en leerlingen intussen gebrieft over het verhaal dat vanochtend in Het Nieuwsblad staat: vijf leerlingen van KTA Brugge, 17 en 18 jaar oud, deelden in een online praatgroepje foto’s van wapens – waaronder een volautomatische mitrailleur – en racistische praat – “vorte makakken, vint”. Dat gebeurde onder de noemer ‘Rechtse alliantie van het KTA’.

Eén van de betrokken leerlingen zelf deed het verhaal uit de doeken tegen de directie, nadat een leerlingenbegeleider hem op het matje had geroepen wegens racistische praat. “Daarna hebben we meteen gekozen voor een preventieve aanpak”, zegt schoolwoordvoerder Greet Verleye. De school lichtte parket en politie in en schorste tijdelijk de vijf betrokken leerlingen, in afwachting van het onderzoek. “Er zijn geen arrestaties verricht en niemand is voor de jeugdrechter geleid”, zegt het Brugse parket. De volgende dagen zullen de jongens verder verhoord worden.

Eén van de betrokken leerlingen zelf deed het verhaal uit de doeken tegen de directie

Zehbi’s

“Dit is een school van 1.700 leerlingen en die zijn nu eenmaal een doorslag van onze maatschappij”, zegt Verleye, waarmee ze lijkt aan te geven dat dit ook voor extreemrechtse ideeën geldt. De voorlopige conclusie van de politie leest dat het “waarschijnlijk stoerdoenerij van een handvol tieners met rechtse overtuigingen” was. Kregen we een paar maanden geleden geen gezamenlijke hartaanval toen Pano wapenfoto’s en racistische boodschappen in de geheime chatgroep van Schild en Vrienden blootlegde? 

“De leerlingen hebben wel andere dingen aan het hoofd, het zijn examens”, verklaart Verleye de vele opgehaalde schouders bij leerlingen. Het lijkt cynisch, maar die uitleg weerklinkt bij de jongeren. “Natuurlijk verschoten we even toen we dat hoorden, maar dat zijn gewoon een paar racisten. In zo’n Facebook-groep kan je om het even wat zeggen”, klinkt het bij een groepje vierdejaars, dat meer bezorgd lijkt om de reputatie van de school. KTA Brugge werd eerder geassocieerd met de Zehbi’s, een meisjesbende die de stationsbuurt terroriseerde, ook al zaten die niet meer op de school. “Iedereen zal weer zeggen: op het KTA komt het crapuul tot zijn 18 zijn broek slijten”, zegt iemand die tegelijk met de ogen rolt.

Zohra Elalaoui (17), een van de OKAN-leerlingen en afkomstig uit Marokko, denkt aanvankelijk dat we vragen komen stellen over het Marrakech-pact en de val van de regering. Haar antwoord ligt, na wat verduidelijking, in de lijn daarvan. “Ik voel mij op deze speelplaats even welkom als in mijn straat of in deze stad. Met dreigementen kan je overal in contact komen, maar of ik daar echt bang van word? Neen, dat gelukkig niet”, glimlacht ze breed, net zoals de leerlingenbegeleider die ons na het laatste belsignaal naar buiten begeleidt. “Ach, dit soort boodschappen vind je toch ook in andere scholen? Alleen blijft daar het potje meestal toe, terwijl deze school haar verantwoordelijkheid heeft genomen.”