© Jan Auman

Koperdieven viseren nu ook woningen: “Plots waren mijn regenpijpen weg”

Geert Van Hecke moest zich even in de ogen wrijven toen hij arriveerde aan zijn huis in de Schans­laan in Schilde. Ze waren echt weg, de koperen regenpijpen die de dag ervoor nog netjes aan zijn gevel hingen. “Koperdieven viseren dus niet alleen spoorkabels of heel lange afvoerbuizen aan kerken”, aldus de gedupeerde Schildenaar.

Jan Auman

Geert Van Hecke, Nathalie Duchateau en hun zoontje Lou hopen binnen twee weken naar hun pas aangekochte villa in de Schanslaan te kunnen verhuizen. Dat is een doodlopend straatje in de sowieso al rustige buurt achter de Aldi-supermarkt.

“Momenteel wordt de woning heringericht naar onze smaak. Elke dag zijn er wel andere bouwvakkers aan het werk. Maar zij hebben niks gemerkt. Ook de buren hebben geen verdachte zaken waargenomen in de dagen dat de dieven toegeslagen moeten hebben. De kans lijkt groot dat ze dat ’s nachts hebben gedaan. Ze zijn blijkbaar ook opgeschrikt, want aan de voorkant zijn ze één pijp vergeten te demonteren.”

2.000 euro aan kosten

De dieven namen niks anders mee en hebben zelfs niet geprobeerd om de woning zelf binnen te breken. “We hebben gelukkig ook geen verdere schade. De regenpijpen waren met beugels aan de muren bevestigd. Die knip je natuurlijk zo door. Onze overburen zijn ontsnapt. Die hebben nochtans ook regenpijpen in koper hangen”, aldus Van Hecke.

Ook al omdat zijn dakgoten uit koper gemaakt zijn, zal de Schildenaar binnenkort een nieuwe set koperen pijpen bestellen. “Dat zal meer kosten dan wat de dieven aan hun diefstal zullen overhouden”, weet Geert Van Hecke, die zelf professioneel actief is in de bouwsector. “Met werkuren van de plaatsing inbegrepen zal het al gauw 2.000 euro kosten om onze woning opnieuw helemaal uit te rusten voor regenwaterafvoer. Dat zal de handelaar in oude metalen waar de dieven aankloppen niet geven voor mijn koperen buizen, ook al gaat het alles samen over meer dan 30 meter.”

Naar buitenland

Dat laatste lijkt te kloppen wanneer we even informeren bij een schroothandelaar in Schoten, die liever anoniem blijft, maar vele jaren ervaring heeft. “De koperprijs, die bepaald wordt door de metalenbeurs in Londen, bedraagt momenteel 4,2 euro per kilo. Die regenpijpen zullen dus hooguit een paar honderd euro hebben opgebracht. Maar veel handelaars in oude metalen weigeren koper vanaf het moment dat aanbieders er verdacht uitzien. Ik neem dan alleszins niks aan. De dieven zijn er meer dan waarschijnlijk mee naar het buitenland getrokken, waar het koper gesmolten wordt om er nieuwe toepassingen mee te maken.”

Dat scenario wordt bevestigd door Coberec, de koepel van Belgische recuperatiebedrijven. “Onze sector krijgt door die diefstallen jammer genoeg een slechte reputatie. Daarom zijn we fel voorstander van de maatregelen die de overheid invoerde om het doorverkopen van gestolen koper te bemoeilijken”, aldus Jan Vermoesen, woordvoerder van Coberec. “Zo nemen onze honderd leden intussen al enkele jaren een fotokopie van de identiteitskaart van de verkoper. De politie kan het overzicht van die kopers altijd controleren als ze een verdachte op het oog hebben.”

Achtste koperdiefstal

Een andere barrière voor de dieven is dat metaalhandelaars in ons land nog maar 500 euro cash mogen uitkeren bij een transactie. “Criminelen willen natuurlijk alleen geldbriefjes in hun handen. En dus trekken ze met hun gestolen koper tegenwoordig naar Nederland of Duitsland, waar die maatregelen allemaal niet gelden”, aldus Vermoesen.

Of koperdieven nu kruimeldieven zijn of niet, Geert Van Hecke hoopt dat ze zijn woning voortaan links laten liggen. Hij deed aangifte bij de lokale politie Voorkempen. Daar werd die geregistreerd als de achtste koperdiefstal of poging daartoe van dit jaar in de hele politiezone en de derde in Schilde. Alle slachtoffers waren particulieren en de diefstallen gebeurden vaak op bouwwerven. In 2017 waren er vijf feiten meer. Van een echte plaag lijkt dus voorlopig geen sprake te zijn in de Voorkempen, maar de politie tracht de daders wel op te sporen.