donderdag 22 februari 2018 - Olympische Spelen
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Met een bronzen medaille nam Lindsey Vonn, de succesvolste skiester aller tijden, afscheid van de olympische afdaling. AP

Olympische winterspelen skiën

Supervedette LINDSEY VONN neemt afscheid van ‘haar’ olympisch nummer

“Mijn brons voelt als goud”

Tv- en fotocamera’s zien haar even graag als Usain Bolt, maar op de Winterspelen is het net iets makkelijker om dé supervedette aan de haak te slaan. Wij bibberden mee tijdens het olympische afscheid van de vrouw die de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse fans in vervoering brengt, maar evengoed Donald Trump aan de schandpaal nagelt. Een dag in het spoor van Lindsey Vonn.

Lindsey, you are Vonn-derful.” Origineel gevonden, het spandoek op de tribunes. Het is twee uur na haar historische afdaling waar ze, na een lange lijdensweg, nog een bronzen medaille pakt. Ze wuift even naar het publiek, maar haar zo kenmerkende Colgate-smile oogt niet meer zo breed. Twee uur lang van tv-station naar tv-station hossen in de kou heeft zijn tol geëist. Dan draait ze de knop weer om. Megan Harrod, persverantwoordelijke van de Amerikaanse skiploeg, glimlacht. “Lindsey is een van de slimste marketeers die ik ken, ze weet als geen ander hoe ze met de media moet omgaan.”

Is alles wat ze doet en zegt dan fake? De traan die opwelt en de tremolo in haar stem alvast niet. Geëmotioneerd vertelt Vonn waarom ze een kushandje naar de hemel gooide na haar afdaling. “Voor mijn gestorven grootvader. Ik wilde zo graag winnen voor hem. Ik won brons, maar dit voelt aan als goud. Al de hele dag heb ik gehuild, ik wou dat hij erbij kon zijn. Het zou zo makkelijk geweest zijn om mijn emoties de vrije loop te laten en mij daardoor te laten verlammen, maar gelukkig kon ik die emoties uitschakelen. En gelukkig is mijn familie hier om mij te ondersteunen.”

Net dartelden er inderdaad twee jongedames voorbij. Eentje van hen lijkt verdacht veel op Lindsey Vonn. Karen, de look-a-like-zus, en Laura Kildow - Lindsey Kildow werd pas Lindsey Vonn toen ze in 2007 huwde met de Amerikaanse skiër Thomas Vonn, inmiddels haar ex-man. “Deze ochtend dacht ik: elke maaltijd die ze de voorbije jaren at, elke work-out en elke pijn die ze doorstond, stonden in het teken van deze dag. Dat maakt je emotioneel”, zegt Karen. “We zijn zo gelukkig dat het voorbij is. Alleen jammer dat onze zus zo wordt afgeschermd”, zegt Laura.

Het kushandje was voor haar overleden grootvader. AFP

La Vonn resideert immers niet zoals de meeste ploegen in Pyeongchang Olympic Village, maar in een appartementencomplex op een tiental minuten rijden, ver weg van de pottenkijkers en de chaos van de Spelen. Want Vonn en niemand anders is de vedette van deze Winterspelen. “Nog nooit zo veel volk gezien voor een skiwedstrijd”, zegt de skispecialiste van de Franse krant L’Equipe .

Maar wat maakt Lindsey Vonn tot supervedette? Ja, zeker haar sportieve prestaties. Ze is recordhoudster bij de vrouwen in het aantal wereldbekerzeges en haalde medailles te over op wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. Maar, net zoals Usain Bolt, Michael Phelps en Tiger Woods, overstijgt ze haar sport. Toen ze een relatie begon met Woods werd ze pas helemaal voer voor de paparazzi, en nog meer toen de twee uit elkaar gingen. “Een relatie met Tiger Woods ga je natuurlijk niet met opzet aan. Maar zo wordt wel nog meer een legende gecreëerd”, zegt Luc Alphand, veelvoudig wereldbekerwinnaar, nu consultant.

Anti-Trump

Vonn is, dankzij haar lucratieve reclamecontracten, een van de rijkste wintersporters van deze Spelen. Ze heeft een commerciële waarde van 3 miljoen dollar volgens het zakenblad Forbes. Ze speelt haar wereldwijde bekendheid en haar celebgehalte handig uit. Zo zette ze publiekelijk Donald Trump in zijn hemd. Dat ze op deze Spelen “Amerika goed wil vertegenwoordigen, omdat onze leiders dat niet doen”. Of - als ze zou worden uitgenodigd op het Witte Huis - ze op de koffie zou gaan bij mijnheer Trump? “Absolutely not. Ik vertegenwoordig het Amerikaanse volk op de Olympische Spelen, niet de president van Amerika.”

Haar anti-Trumpuitspraken keerden wel als een boemerang in haar aangezicht terug toen ze op haar eerste proef op deze Spelen geen medaille pakte. Ze kreeg een berg haattweets over zich heen. “Op de Olympische Spelen juich je voor iedereen, je hoopt niet dat je tegenstander in een afgrond skiet en doodgaat. Ik ben afgemaakt op internet, maar dit is dan ook maar internet. In het echte leven durven ze die dingen niet in mijn gezicht te zeggen.”

En ze stapt weg, onder gejuich van Koreaanse fans die, zelfs uren na haar wedstrijd, op post blijven met hun smartphone in de aanslag. Vonn doet straks nog mee aan de combiné, maar de afdaling was ‘haar’ nummer op haar laatste Spelen. “Ik ben 33 jaar. In skitermen: ik ben de top van de berg gepasseerd. (lacht) Ik zal de Spelen missen. Ik zou nog willen doorgaan, zou willen dat mijn lichaam niet zo veel pijn doet.” (hjb)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws