Rapper Macklemore op een concert in Parijs, 18 april 2023 + Video bij het nummer 'Hind's Hall'
Foto: Belga + Macklemore op X

"Het bloed zit aan jouw handen, Biden": Rapper Macklemore steunt Palestijnen en studentenprotesten met nieuw nummer

De Amerikaanse muzikant Macklemore rapt over zijn steun aan de Palestijnen in Gaza in zijn nieuwe nummer 'Hind's Hall'. Hij plaatste het lied op zijn sociale media, vergezeld door beelden van explosies in het oorlogsgebied en protesterende studenten.Ā "Zodra het op streamingplatformen staat, gaat alle opbrengst naar UNRWA (organisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen, red.)."

De rapper, die eigenlijkĀ Benjamin Haggerty heet, deelde het nummer op zijn X- en Instagramaccount, waar het al heel wat mensen bereikt heeft. Voor de muziek gebruikt hij samples van het nummer 'Ana La Habibi' van de Libanese zangeres Fairouz.

Zijn boodschap is duidelijk: de wereld mag niet wegkijken van wat er in Gaza gebeurt, maar moet de Palestijnen steunen.

De titel van het nummer, 'Hind's Hall', verwijst naar een gebouw van de Columbia Universiteit in New York dat tijdens de pro-Palestijnse studentenprotesten bezet werd. Dat gebouw heet eigenlijk Hamilton Hall, maar de demonstrerende studenten gaven het een nieuwe naam om Hind Rajab, een zesjarig meisje dat gedood werd in Gaza, te eren.

De 'Thrift shop'-zanger spreekt in deze tekst dan ook expliciet zijn steun uit voor de protesterende studenten. "Deze generatie staat op het punt om de touwtjes door te knippen."Ā 

Ook in het verleden zette de artiest zich al in voor sociale kwesties. Zo gaat het nummer 'Same love' over LGBTQ-rechten.

Hard voor Biden en collega-muzikanten

De rapper omschrijft Israƫl in het nummer als "een staat die nog steeds steunt op een apartheidssysteem" en ook de Amerikaanse president Joe Biden moet eraan geloven. Die beschuldigt hij ervan "bloed aan zijn handen" te hebben. "Fuck nee, ik stem niet voor jou in de herfst."

Verder is Macklemore ook kritisch voor zijn collega's uit de muziekwereld, die volgens hem "medeplichtig" zijn als ze zich niet uitspreken over het conflict. "Wat is er met de artiest gebeurd? Wat heb je te zeggen? Als ik bij een label zat, kon je me vandaag laten vallen."

Daarbij verwijst hij expliciet naar de clash tussen rappers Drake en Kendrick Lamar, die veel media-aandacht krijgt. Macklemore wil die aandacht graag verleggen. "Ik wil een wapenstilstand, fuck een reactie van Drake."

Al veel reacties

Tussen de vele reacties die het nummer krijgt op sociale media, zitten ook kritische stemmen die Macklemore en zijn nummer onder meer antisemitisch noemen. Toch komen er daarnaast heel wat positieve commentaren binnen. Zo prijst Tom Morello, gitarist van bandĀ Rage Against the Machine,Ā  het nummer op X.

Meest gelezen