Direct naar artikelinhoud
Spanje

Spanje schrijft aanhoudingsbevel uit tegen voortvluchtige rapper die koningshuis bedreigde

De Spaanse rapper Valtonyc.Beeld Twitter/Valtonyc

Het Spaanse gerecht heeft vandaag zowel een nationaal als een Europees en een internationaal aanhoudingsbevel uitgeschreven tegen de voortvluchtige rapper Valtonyc. De man zou op de vlucht zijn geslagen om te ontsnappen aan zijn gevangenisstraf. Volgens het Spaanse gerecht heeft hij het koningshuis bedreigd en het terrorisme verheerlijkt.

De rechter ging in op de vraag van het parket om het drievoudige aanhoudingsbevel uit te schrijven tegen de 24-jarige Josep Miguel Arenas, zoals Valtonyc eigenlijk heet. Het is onduidelijk waar de hiphopper Valtonyc zich nu bevindt. Het parket zegt wel rekening te houden met de mogelijkheid dat de rapper "zich bevindt in een land van de Europese Unie".

Enkele berichten in Spaanse media suggereren dat hij naar België is gevlucht, maar die informatie wordt voorlopig tegengesproken door de entourage van de rapper.

Omstreden teksten

Het Spaanse hooggerechtshof had in februari beslist om Valtonyc tot een celstraf van 3,5 jaar te veroordelen vanwege enkele van zijn teksten. Daarin pleitte hij onder meer voor een bezetting van een paleis van de koninklijke familie op Palma de Mallorca. Over enkele regionale politici rapte hij dan weer dat ze een atoombom verdienen. Volgens het Spaanse gerecht zou hij daarmee het koningshuis hebben bedreigd en het terrorisme hebben verheerlijkt.

Vandaag moest de hiphopper zich bij de gevangenis aanmelden, maar dat is niet gebeurd. 

Valtonyc pleit in zijn teksten voor de bezetting van een paleis van de koninklijke familie op Palma de Mallorca