Als de sabotage in de zomer van 2022 niet zou zijn opgemerkt, waren de kustpolders mogelijk ondergelopen
Foto: Jan Bertrem, Getty Images

Grote overstromingsramp aan de kust voorkomen? Ex-sluismeester zou sluizen opzettelijk opengezet hebben

In Brugge is het proces begonnen tegen een ex-sluismeester die ervan verdacht wordt 2 jaar geleden verschillende sluizen te hebben opengezet. Daardoor zouĀ het gebied tussen Zeebrugge en Bredene 2 meter onder water komen te staan. De toenmalige sluismeester - en neef van de verdachte - merkte de sabotage toevallig op en kon de ramp voorkomen. De ex-sluismeester geeft toe dat hij die bewuste avond aan de sluizen was, maar ontkent dat hij achter de feiten zit.

De feiten gebeurden in de nacht van 19 op 20 juni 2022. Op 6 verschillende plaatsen die beheerd worden door 'De Nieuwe Polder Van Blankenberge' werden de sluizen opengedraaid en de pompen geactiveerd.Ā De toenmalige sluismeester ontdekte de sabotage bij toeval tijdens een controle en kon vermijden dat het gebied tussen Bredene en Zeebrugge helemaal onder water kwam te staan.

Tijdens het onderzoek kwam een ex-sluismeester uit Zuienkerke al snel in beeld. Hij volgde zijn vader op als sluismeester, die 40 jaar in dienst was. Na 2 jaar nam hij ontslag en werd hij tijdelijk opgevolgd door zijn neef die als ontvanger-griffier werkt voor 'De Nieuwe Polder Van Blankenberge'. Hij was het die de sabotage ontdekte.

Foto: Arne Franck

Aan de sluizen, maar onschuldig

Aan de hand van nummerplaatherkenning en zijn gsm-signaal kon aangetoond worden dat de ex-sluismeester op het moment van de feiten bij de sluizen inĀ Blankenberge, Zeebrugge, Varsenare, Bredene en Jabbeke was. Na verschillende verhoren gaf de man toe dat hij op die momenten aan de sluizen was, maar hij ontkent dat hij iets met de sabotage te maken heeft.

Tijdens de sabotage werden wachtwoorden ingevoerd en kabels losgetrokken, waardoor het alarm niet in werking trad. "De dader had duidelijk kennis van zaken", stelde de procureur vast. "Hij beschikte ook over de nodige sleutels. Enkel in Varsenare werd een deur ingetrapt. In zijn verhoren sprak de beklaagde zichzelf ook tegen. Het is onbegrijpelijk wat hem bezield heeft."

Zware overstroming nipt vermeden

'Nieuwe Polder van Blankenberge', dat de sluizen en pompen in het gebied beheert, stelde zich burgerlijke partij en eist 60.000 euro schadevergoeding. Volgens advocaat Charlotte Sintobin werd een ramp nipt vermeden. "Als de sluizen bij vloed om 7 uur 's morgens nog openstonden, zou het centrum van De Haan, Zuienkerke, Blankenberge en Wenduine ondergelopen zijn. Dit zou een ongeziene ramp veroorzaakt hebben."

"Na de feiten was de gemoedsrust binnen de dienst lange tijd heel ver te zoeken en bovendien werd de organisatie onder verhoogd toezicht geplaatst", zegt Charlotte Sintobin. "Ook de controleprocedures werden verscherpt wat meer mankracht vereist. Ook de imagoschade is natuurlijk enorm."

Motief onduidelijk

De ex-sluismeester moet zich verantwoorden voor onder meer vernielingen en pogingen daartoe, hacking, namaak van sleutels en het binnendringen van een havengebied.Ā Waarom hij de feiten zou gepleegd hebben, is niet duidelijk.

Zijn vader, die hij na 40 jaar opvolgde als sluismeester,Ā wilde toetreden tot de raad van bestuur van 'Nieuwe Polder van Blankenberge', maar stuitte op een nee.

De verdediging komt pas op 19 september aan het woord.Ā Het openbaar ministerie voegde nog een proces-verbaal toe aan het dossier en de verdediging wil dit eerst nog kunnen inlezen.

Meest gelezen