Dit waren de 8 gekste momenten in WK-finales en dit jaar kan u er gratis bij zijn

Binnen exact 48 dagen start het WK voetbal in Rusland. Dankzij IMPACT Festival da Copa mag Het Belang van Limburg een duotrip inclusief vluchten, 3 overnachtingen én een ticket voor de WK-finale weggeven.

Mathias Vranckx

Wil jij erbij zijn wanneer Eden Hazard België in minuut 90 van de finale naar de wereldbeker schopt? Surf dan snel naar hbvl.be/ticketfinale en speel mee. Hieronder lijsten we de 8 gekste WK-momenten uit WK-finales tot nu toe nog eens op.

1) WK-finale 1974: Nederland - West-Duitsland: West-Duitsland klopt Nederland met 1-2. Neeskens bracht Oranje na één minuut al op voorsprong, maar de West-Duitsers zetten de achterstand via Breitner en Müller al snel recht e werden voor de tweede keer wereldkampioen.

2) WK-finale 1978: Argentinië - Nederland: De Argentijnen nemen met 3-1 de maat van weer Nederland. 1-1 na 90 minuten. 3-1 na 120 minuten na twee erg knappe doelpunten: een van Kempes en de eerste van Bertoni.

3) WK-finale 1982: Italië - West-Duitsland: De Italianen nemen met 3-1 de maat van West-Duitsland. Iconisch was het extatische gejuich van Tardelli na zijn doelpunt. Hij rende met armen op borsthoogte en gebalde vuisten richting de bank, wild schuddend met zijn hoofd en met tranen in zijn ogen. Paul Breitner scoorde vlak voor tijd een tegendoelpunt en werd daarmee de tweede speler na Vava die twee keer scoorde in een WK-finale.

4) WK-finale 1986: Argentinië - West-Duitsland: 3-2. Een gave van de Duitsers was en is nog steeds het altijd terugkomen uit benarde situaties. Coach Beckenbauer gooide alles op de aanval en vooral met het inbrengen van stormram Hoeneß draaide de partij om. Uit twee hoekschoppen van Brehme scoorden zowel Rummenigge als Völler. Een “Touch of genius” van een afwezige Maradona zorgde voor het Argentijns delirium. Met een slinks passje bereikte hij Burruchaga, die keeper Schumacher klopte.

5) WK-finale 1994: Brazilië - Italië: Hier draaide alles rond de strafschoppenserie. Italië miste maar liefst 3 strafschoppen (Baresi, Massaro, Baggio nvdr.) waardoor Brazilië met de beker aan de haal ging (3-2 na strafschoppen nvdr.).

6) WK-finale 2006: De alom bekende kopstoot van Zinédine Zidane (Frankrijk) ten opzichte van Marco Materazzi (Italië) was het begin van het einde voor Frankrijk. Kapitein Zidane kreeg rood nadat hij in minuut 110 van de verlengingen met zijn hoofd de borstkas van verdediger Materazzi uitteste. Na een feilloze strafschoppenreeks won Italië. Meteen het einde van de internationale carrière van Zidane.

7) WK 2010 Zuid-Afrika: De karate-kick van Nigel de Jong (Nederland) tegenover Xabi Alonso (Spanje) mocht niet baten voor onze noorderburen. De redder van Spanje heette toen Andrés Iniesta. La Roja won met 0-1 na verlengingen.

8) WK 2014 Brazilië: Wonderbaarlijke goal van Mario Götze in finale Duitsland-Argentinië. Götze bracht de Mannschaft acht minuten voor affluiten van de verlengingen na een assist van Schürrle met een volley uit een erg scherpe hoek 1-0 voor. De Argentijnen kwamen niet meer terug. Duitsland kroonde zich zo voor de vierde keer tot wereldkampioen.