Noord-Korea schort kernproeven en rakettests op: “We zijn klaar”

© AFP

Noord-Korea schort zijn kernproeven en rakettests op. Dat maakte de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bekend. Ook zal infrastructuur voor nucleaire tests worden gesloten. Dat maakte het Zuid-Koreaanse nieuwsagentschap zaterdag bekend, op basis van het Noord-Koreaanse agentschap KCNA. “Ons nucleair programma is klaar”, aldus Kim. “We hebben met succes kernwapens ontwikkeld, meer tests zijn niet nodig.”

mtm, adm

“Vanaf april zal Noord-Korea stoppen met zijn kernproeven en de lancering van intercontinentale ballistische raketten”, schrijft KCNA. De sluiting van de nucleaire infrastructuur moet een bewijs vormen van de wil om de kernproeven stop te zetten. Het Centraal Comité van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij zou de beslissing vrijdag genomen hebben.

De Zuid-Koreaanse regering verwelkomde de beslissing en spreekt van een belangrijke stap naar een denuclearisering van het Koreaanse schiereiland. De Japanse regering reageerde eerder sceptisch. Volgens regeringsleider Shinzo Abe moet erover gewaakt worden dat “het programma van kern- en massavernietigingswapens op een verifieerbare en onherroepelijke manier opgegeven wordt”.

De spanningen op het Noord-Koreaanse schiereiland, en de Noord-Koreaanse kernproeven en rakettests die daarmee gepaard gaan, behoren al jarenlang tot de belangrijkste internationale politieke crisissen. In 2017 verergerde de situatie nog, nadat Noord-Korea meermaals raketten had getest. Begin september voerde het nog een nucleaire test uit, in weerwil van VN-resoluties. Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump beledigden en bedreigden elkaar, en dreven met elkaar de spot. Gevreesd werd voor een escalatie van het conflict.

Toenadering

Maar sinds kort zoeken de VS en Noord-Korea toenadering. Woensdag raakte bekend dat CIA-baas en toekomstig buitenlandminister Mike Pompeo ontvangen werd door Kim. Er staat ook een top gepland tussen Kim en Trump. Komende vrijdag zullen de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en Kim elkaar ontmoeten op de derde Korea-top in grensplaats Panmunjom.

Volkenrechtelijk geldt nog steeds een oorlogstoestand op het Koreaanse schiereiland. De Koreaanse Oorlog van 1950 tot 1953 werd beëindigd met een staakt-het-vuren. Een vredesverdrag is er nog steeds niet. Trump reageerde al via zijn favoriete mediakanaal. “Dit is heel goed nieuws voor Noord-Korea en de wereld - grote vooruitgang! (Ik) kijk uit naar de top.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen