Drie nieuwe eetzaken openen in vijf maanden? Koen (36) speelde het klaar

© DVH

In vijf maanden tijd in het stadscentrum drie gloednieuwe eetzaken openen: de 36-jarige Koen Mortier speelt het klaar. In augustus opende hij aan de Zuid zaak nummer één. Woensdag volgde nummer drie, op de Korenmarkt. “Veel vrije tijd heb ik niet meer.”

Bert Staes

“Of het hectisch was? Dat wel, ja. Maar ik heb veel energie. In mijn vrije tijd bouw ik graag nieuwe zaken op.”

Koen Mortier klinkt enthousiast als hij het heeft over zijn nieuwe Fitchen. De ondernemer, afkomstig uit Drongen, stampte afgelopen half jaar in een sneltempo in Gent een miniketen uit de grond. In augustus startte hij met Fitchen in de Vlaanderenstraat. Je kunt er snelle maaltijden afhalen. Een soort fastfood, maar dan in een gezonde versie. In november volgde het tweede filiaal in de Kalandestraat. En deze week opende hij zaak nummer drie op de Korenmarkt.

Lage drempel

“Met Fitchen bieden we geen restaurantervaring. Ik mik op actieve mensen die gezond willen eten, maar geen tijd of zin hebben om te koken”, zegt Koen Mortier, van opleiding fitness- en voedingsadviseur.

“De drempel moet zo laag mogelijk liggen, zowel qua prijs als qua snelheid en bereikbaarheid. Iedereen in het commerciële centrum van Gent heeft nu een Fitchen op wandelafstand.”

Zijn de drie zaken op zo’n kleine oppervlakte dan geen concurrenten van elkaar? “Er treedt inderdaad een soort kannibalisme op, waarbij de ene zaak klanten wegtrekt van de andere. Maar het is een pilootproject, waarbij we willen zien hoe ver we kunnen gaan met het aantal zaken.”

In Gent een vierde zaak openen, zit er voorlopig niet in. “Maar ik wil Fitchen uitbouwen over de andere centrumsteden van Vlaanderen. Dit jaar wil ik in Gent goed bestuderen hoe we de logistiek tussen drie filialen in één stad zo efficiënt mogelijk kunnen regelen.”

Naar de Brico

Veel vrije tijd heeft Mortier niet meer over. “Ik ga wel nog elke dag trainen. Maar ik heb gewoon goesting om veel te werken. Zaken opstarten en uitbouwen is iets wat ik graag doe. Het was een uitdaging om op korte termijn iets neer te zetten.”

“Ik doe alles zelf, met mijn team. Ik heb goede, gemotiveerde mensen. Om de prijs laag te houden, richten we de zaken zelf in, met OSB-platen en betonijzers uit de Brico.”

Om de derde Fitchen te vieren, geeft Mortier als stunt een cadeaubon van duizend euro weg via Facebook.