Imelda gebruikt de nieuwe operatiedoeken als eerste ziekenhuis in de regio.© Imeldaziekenhuis

Imeldaziekenhuis zorgt voor direct contact tussen moeder en kind dankzij nieuw operatiedoek: “Primeur voor regio”

Bonheiden -

Het Imeldaziekenhuis in Bonheiden gebruikt als eerste ziekenhuis in de regio operatiedoeken die mama’s tijdens een keizersnede de mogelijkheid geven om hun baby vast te houden. De eerste reacties blijken erg positief.

Kristof Van Rompaey

Tijdens een keizersnede is een fysieke scheiding tussen moeder en kind in een steriele omgeving nodig. Door het gebruik van de nieuwe doeken kunnen moeders nu wel sneller contact maken met hun pasgeboren baby. Na een testperiode besliste het ziekenhuis om erin te investeren. Het gebruik van zo’n sectiodoeken is een primeur voor de regio, meldt Imelda.

“We kunnen nu een meer moedergerichte benadering van keizersneden bieden”, zegt dokter Nele Roggen, gynaecoloog en een van de trekkers van het project. “We gaan in ons ziekenhuis voor zoveel mogelijk natuurlijk bevallen, maar als er om medische redenen toch een sectio moet plaatsvinden, helpt deze nieuwe operatiedoek om de betrokkenheid van de ouders te vergroten. Al zal het gebruik niet altijd mogelijk zijn, bijvoorbeeld bij spoedkeizersnede.”

Bijzondere ervaring

Mama Gerty (30) maakte tijdens het proefproject voor haar tweede keizersnede gebruik van het nieuwe sectiodoek. “Je armen onmiddellijk rond je kindje leggen en haar dan zelf bij jou nemen, is geweldig”, reageert ze. “Het verschil is echt wel groot met een gewone keizersnede. Je bent meer aanwezig en meer bezig tijdens de keizersnede. Ik zou het iedereen aanraden.”

Ook voor mama Sofie (32) was het haar tweede keizersnede. “Met een klassiek operatiedoek was dan wachten en ondergaan tot mijn dochter bij mij werd gelegd na de controle door de kinderarts”, legt ze uit. “Bij de geboorte van mijn tweede dochter voelde ik me veel meer betrokken doordat ik haar al mee kon vastnemen terwijl ze nog niet volledig uit mijn buik was en zelf de navelstreng mocht doorknippen. Een heel bijzondere ervaring.”

Inmiddels is het nieuwe doek drie keer succesvolle gebruikt. “We hebben onze bestelling geplaatst en kijken ernaar uit om er verder mee aan de slag te gaan”, zegt dokter Roggen. “We hopen om vanaf midden juni ouders een unieke, meer intieme ervaring aan te bieden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners