Het podium van MayDay staat op 1 mei op de Veemarkt.© MayDay

Frituur Paula en Sam Gooris kleuren stadsfestival MayDay van socialisten: “We vermoeden dat het dak er snel afgaat”

Mechelen -

Met Frituur Paula, Sam Gooris en lokale deejays kleurt Mayday heel Mechels. Het gratis stadsfestival van de socialisten op woensdag 1 mei is al aan zijn derde editie toe. Vooraf trekken ze met hun rode parade nog door de binnenstad.

Sven Van Haezendonck

De voorbije jaren nam een nieuwe en jonge ploeg de organisatie van het traditionele socialistische 1 meifeest onder handen. “Gratis toegang, geen hoge consumptieprijzen en Mechelse artiesten. Meer moet dat niet zijn”, zegt organisator Seppe Vriens (25). Al voor het derde jaar op rij leidt hij het evenement in goede banen. “De kinderziektes zijn er stilaan uit. De organisatie wordt ieder jaar professioneler, ook al werken we enkel met vrijwilligers.”

Het programma richt zich dit jaar vooral op ambiance. “Met Frituur Paula en Sam Gooris vermoeden we dat het dak er snel afgaat. Dat zijn toch twee gevestigde waarden die de Mechelaar diep in de armen heeft gesloten. Zij worden vergezeld door dj Safiem, de artiestennaam van de Mechelse Sofie Michiels. Zij stond eerder al op Parkpop, Maanrock en Tomorrowland”, vertelt Seppe.

Sam Gooris is nog eens aan het werk te zien in zijn geboortestad.© VRT - JOKKO

Afsluiten doet het festival met muziek van dj Mike Sanders, één van de mede-organisatoren. “Het MayDay-festival past perfect in onze visie op de stad”, zegt Vooruit-fractieleider Thijs Verbeurgt. “Een toegankelijke en betaalbare stad voor iedereen, waar iedereen zich gewoon kan amuseren. Dat is exact wat MayDay uitstraalt. Exact zo ziet Vooruit ook het Mechelen van morgen”, vertelt Verbeurgt.

Hulde en speeches

De 1 meiviering start al op dinsdag 30 april om 17 uur met een hulde aan oud-burgemeester en -ministers op de stedelijke begraafplaats. Woensdag 1 mei begint de dag met een brunch op de Veemarkt, waarvoor je moet inschrijven. Om 13 uur zijn er speeches van minister Caroline Gennez (Vooruit), vakbondsman Matthieu Marin (ABVV) en Jimmy Schevernels van mutualiteit Solidaris.

De traditionele rode parade, die om 13.30 uur begint op de Veemarkt, luidt de festiviteiten in. MayDay begint om 14 uur met een optreden van Frituur Paula. Daarna volgen Sam Gooris (16 uur), dj Safiem (17 uur) en dj Mike Sanders (18.30 uur).

De rode parade trekt ’s namiddags door de straten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen