De Conservatieve Partij dreigt honderden mandaten te verliezen.
Foto: AP

Lokale verkiezingen in Engeland en Wales, afstraffing dreigt voor Conservatieve Partij van premier Sunak

In Engeland en Wales vinden lokale verkiezingen plaats. Ze zijn de laatste graadmeter voor de komende parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. De Conservatieve Partij van premier Sunak dreigt afgestraft te worden.

In Engeland worden vandaag 11 burgemeesters en meer dan 2.600 gemeenteraadsleden gekozen. In Engeland en Wales samen worden ook nog 37 politiecommissarissen gekozen. Anders dan in ons land vinden de lokale verkiezingen niet in elke gemeente en regio op hetzelfde moment plaats.

Ook de inwoners van de hoofdstad Londen kiezen een nieuwe burgemeester. De huidige socialistische burgemeester Sadiq Khan is kandidaat voor een derde termijn. In de peilingen ligt hij voor op zijn conservatieve uitdager Susan Hall.

De Londense burgemeester Sadiq Khan is kandidaat voor een derde termijn.
Foto: AP

Ook in heel wat andere gemeenten lijkt het erop dat de socialistische Labourpartij het zal halen. De Conservatieve Partij van premier Rishi Sunak dreigt honderden mandaten te verliezen.

Een horrorscenario voor Sunak, want later dit jaar of ten laatste in januari 2025 vinden er parlementsverkiezingen plaats in heel het Verenigd Koninkrijk.Ā 

Zijn partij doet het in de peilingen bijzonder slecht. In een recente peiling haalden de Conservatieven 18 procent, het laagste resultaat sinds 2019. Labour haalde in diezelfde peiling 44 procent.

Labourleider Keir Starmer hoopt dat deze lokale verkiezingen een voorbode zullen zijn van de nationale. "We moeten tonen dat mensen vertrouwen hebben om voor deze veranderde Labourpartij te stemmen."

Sunak hoopt dan weer om toch nog enkele steden te kunnen behouden, zodat de roep om af te treden binnen zijn partij ietwat gesmoord kan worden. Sommige partijleden zien hem liever opstappen, omdat ze vrezen dat hun partij met hem als boegbeeld de parlementsverkiezingen zal verliezen.

Sunak hoopt dat enkele recente beleidsmaatregelen het tij nog kunnen keren, zoals de enorme investeringen in defensie die hij onlangs aankondigde en de goedkeuring van de Rwanda-deal in het Britse parlement.

Bekijk: de huidige burgemeester van Londen, Sadiq Kahn van de Labourpartij, is kandidaat voor een derde ambtstermijn

Videospeler inladen...

Stemmen in auto

In de meeste gemeenten zullen de resultaten in de loop van morgen bekend zijn. Zaterdag zou bekend moeten zijn wie de nieuwe burgemeester van Londen wordt.

De lokale verkiezingen liepen overigens niet overal even vlot, waardoor naar creatieve oplossingen gezocht moest worden. Zo moest in Cambridge tijdelijk in de kofferbak van een auto gestemd worden, omdat men er niet in slaagde om het stembureau zelf te openen (zie foto in tweet). Intussen kan wel weer in het gebouw gestemd worden.

Meest gelezen