Direct naar artikelinhoud
MediaOnderzoek naar Trump

“We moeten blij zijn met het einde van de samenzweringsillusie”: media in VS over Mueller-rapport

De Amerikaanse president Donald Trump.Beeld Photo News

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft geen bewijs gevonden voor samenzwering tussen Trumps campagneteam en de Russen tijdens de presidentsverkiezingen van 2016. Waar The New York Times kritisch blijft over de rol van Trump, moeten volgens The Wall Street Journal vooral de media kritisch naar hun rol in het onderzoek kijken.

Volgens The New York Times is er enige reden voor opluchting na het grondige onderzoek van Mueller: “Als hij geen banden kon vinden, is het twijfelachtig dat iemand anders dat wel zou kunnen.”

Toch ziet de krant de conclusies die naar buiten zijn gebracht niet als volledige vrijspraak van president Trump: “Mueller heeft expliciet geweigerd om de president vrij te spreken wat betreft belemmering van de rechtsgang. (...) Minister van Justitie William Barr was minder voorzichtig en besloot dat Trump de rechtsgang niet heeft belemmerd omdat er geen onderliggende strafzaak was om te belemmeren.” Daarmee handelt Barr volgens de krant precies zoals Trump had gehoopt.

De “merkwaardige zienswijze” van Barr is volgens The New York Times een van de redenen dat het volledige rapport openbaar moet worden gemaakt. “We weten dat topleden van Trumps campagne wisten van de Russische inmenging en niet alleen verzaakten om dit te rapporteren bij de FBI, maar het zelfs verwelkomden en aanmoedigden. (...) En we weten dat veel topmedewerkers van Trump hebben gelogen over hun communicatie met de Russen. Niets hiervan staat ter discussie.”

“(...) Poetin had een duidelijke favoriet. Hij handelde vanuit zijn belang, en zijn favoriet werd verkozen als president. Trumps campagneleden wisten hiervan en waren meer dan blij met de hulp. Daarna logen ze over die hulp. Dit is niet zo ingewikkeld. En hoewel Mueller misschien niet in staat is om daar iets aan te doen, kunnen het Congres en het Amerikaanse volk dat zeker wel”’

Werk aan de winkel voor de pers

Volgens The Wall Street Journal hebben de door minister Barr van Justitie naar buiten gebrachte conclusies uit Muellers rapport juist wel de schijn van vrijspraak voor Trump. De krant is vooral kritisch op de rol van de media: “Twee jaar lang hebben de media (met hulp van oud-functionarissen van Obama) anekdotes van contacten tussen Russen en de campagne-adviseurs van Trump verdraaid tot een samenzwering. (...) Ook zagen veel journalisten Trumps afkeuring van het onderzoek en zijn vreemde genegenheid richting Poeting als schuldbekentenis. Maar Trump is vaak zijn eigen ergste vijand: uitbarstingen van ego en woede zijn enkel bewijs voor voorspelbaar Trump-gedrag.”

De krant verwacht dat de Democraten, net zoals The New York Times, inzicht in het volledige rapport zullen eisen: “Barr beloofde in zijn brief om zo veel als mogelijk te onthullen met het oog op geheimhouding en andere juridische regelgeving. Maar we hopen ook dat hij in zijn onthullingen de documenten meeneemt die uitleggen hoe deze complete Russische samenzweringstheorie begon bij de FBI en binnen de Obama-regering. Met de Mueller-conclusies weten we nu dat iemand de FBI mogelijk in een van de grootste vieze trucjes in de Amerikaanse politieke geschiedenis heeft geluisd.

“Het Mueller-rapport zal deze verdorven periode in de Amerikaanse politiek niet beëindigen, maar zou in ieder geval het Russische samenzweringsdocument moeten afsluiten. En daar mogen we allemaal dankbaar voor zijn.”

Twitter bericht wordt geladen...