© Tom Palmaers

Vlaanderen betaalt mee voor bescherming tegen wolf

Vlaanderen gaat 80 procent terugbetalen van de investeringen die boeren doen om hun vee tegen wolven te bescherming. Voorwaarde is dat de investering gebeurt in een gemeente waar de wolf actief is.

Mireille Maes

Naar het voorbeeld van de Duitse deelstaat Nedersaksen gaat Vlaanderen de schadepreventie voor wolven een extra impuls geven. De regeling zou begin april van kracht worden. Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V): “Veehouders die hun omheining uitrusten met wolvenwerende infrastructuur, zullen die investering voor 80 procent terugkrijgen. Zo hopen we enerzijds de schade te beperken en anderzijds de wolf weer zijn natuurlijke gedrag aan te leren zodat hij niet langer op schapen gaat jagen.”

De subsidies zijn er alleen voor boeren die in het risicogebied liggen. In de 24 risicogemeenten start het Agentschap voor Natuur en Bos ook een informatiecampagne over welke maatregelen kunnen genomen worden. Die zal het eerst plaatsvinden in Peer. Voor mensen die snel ondersteuning nodig hebben, zijn sinds vorige week rescue-kits beschikbaar.

Halsbanden

Intussen bekijkt het INBO nog meer methodes om vee tegen een wolvenaanval te beschermen. Zo wordt er een proefproject met halsbanden uitgewerkt. Simpelweg houdt dat in dat schapen een halsband krijgen die de hartslag meet, en wanneer die de hoogte inschiet, klinkt een geluid dat de wolf wegjaagt.

De risicogemeenten zijn: Balen, Beringen, Bocholt, Bree, Dessel, Dilsen-Stokkem, Geel, Ham, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren, Kinrooi; Lanaken, Leopoldsburg, Lommel, Maaseik, Maasmechelen, Meerhout, Mol, Oudsbergen, Peer, Pelt, Zonhoven, Zutendaal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer