Direct naar artikelinhoud
standpunt

De mensheid is uitgegroeid tot een overheersende totaalvernietiger

De mensheid is uitgegroeid tot een overheersende totaalvernietiger
Beeld Eva Beeusaert

Koen Vidal is commentator bij De Morgen.

Je zou van minder bescheiden worden. Voor het eerst berekenden wetenschappers het aandeel van de mensheid in alle levende wezens op aarde. Hou u vast: u en ik en de rest van onze medemensen maken samen slechts 0,01 procent uit van al wat groeit en bloeit. Daarmee worden we numeriek overklast door onder andere de aardwormen, de paddenstoelen en de bacteriën. Planten zijn met 82 procent de grote heersers van de wereldbol.

De studie is meteen een correctie van vorige metingen waarbij de mensheid zich systematisch overschat had.

Maar eigenlijk is die 0,01 procent niet eens het belangrijkste cijfer uit deze studie. De cruciale conclusie van de wetenschappers is dat de mensheid, hoewel onbetekenend in aantal, uitgegroeid is tot een overheersende totaalvernietiger. Door onze expansiedrang zijn we erin geslaagd om ruim 80 procent van alle wilde zoogdieren uit te roeien.

Lees ook:

Voor het eerst in kaart gebracht: mens is nietige soort met enorme impact.

Koeien en varkens

Ook de verhoudingen binnen de zoogdieren zijn door onze tussenkomst volledig overhoop gehaald: 60 procent van de zoogdieren zijn koeien of varkens, 36 procent zijn mensen en slechts 4 procent zijn wilde dieren. Bij de vogels is de shake-up eveneens compleet: 70 procent zijn kippen of ander pluimvee, 30 procent zijn wilde vogels.

Een cynicus die nooit in een bos gaat wandelen en natuurdocumentaires haat, zou kunnen zeggen dat dat nu eenmaal de normale gang van zaken is. En die persoon zou daarbij ook naar Charles Darwin kunnen verwijzen: the survival of the fittest. ‘Als de tijgers willen overleven, dan moeten ze maar wat meer jagen.’

De cruciale conclusie van de wetenschappers is dat de mensheid, hoewel onbetekenend in aantal, uitgegroeid is tot een overheersende totaalvernietiger

Feit is wel dat deze studie aantoont dat de mensheid zichzelf met zijn totaaloorlog op andere speciën ten gronde aan het richten is. Met zo’n waanzinnige veestapel en de vernietiging van tropische bossen zijn we een klimaatverandering in de hand aan het werken die de aarde – en ook dat zelfvoldane groepje van 0,01 procent – naar de vernieling helpt.

Fantastisch brein

We kunnen dat proces waarschijnlijk nog op de valreep keren. Met hetzelfde fantastische brein waarmee we de wereld deels vernietigden, kunnen we de boel nog redden. Langzaamaan beginnen we minder vlees te eten en zo onze veestapel af te bouwen. Enkele dagen geleden nog discussieerden Europese ministers om tegen 2030 naar een minimumgrens van 35 procent hernieuwbare energie te evolueren. En in Costa Rica besliste de kersverse en visionaire president Carlos Alvarado om als eerste een koolostofvrije economie te creëren.

De Belgen blijven ondertussen zielig sukkelen op hun door files dichtgeslibde wegen waardoor ze de klimaatdoelstelling missen en daardoor perfect een van de meest bizarre trekjes van de 0,01 procent illustreren: nogal wat individuen onder ons vertikken het om hun genialiteit te gebruiken om onze soort en de rest van de planeet te redden.