EU wil Oekraïneverdrag wijzigen om exportkip

Nieuws
anp
woensdag 16 januari 2019 om 03:00

Brussel

De EU-landen willen het associatieverdrag met Oekraïne aanpassen vanwege een maas in de wet. Daardoor exporteert het land veel meer kip naar Europa dan gewenst. De Europese Commissie gaf eerder al aan niet blij te zijn met de tariefvrije import van Oekraïens kippenvlees en gaat daarover nu in gesprek met Kiev.

VVD-Europarlementariër Jan Huitema en zijn CDA-collega Annie Schreijer-Pierik trokken vorig jaar aan de bel vanwege de economische schade voor Europese kippenbedrijven. In de eerste zes maanden van vorig jaar exporteerde Oekraïne 25 miljoen kilo kippenvlees naar de EU.

Dat kan en mag zonder heffingen of quota, omdat kippenborsten met een stukje vleugel worden afgesneden. Die worden vervolgens in de EU tot filets verwerkt en mogen dan als Europees product worden verkocht. De EU wil daar nu een stokje voor steken door op het betreffende vlees wel heffingen te leggen.

Huitema is heel blij dat wordt gekeken naar aanpassing van het verdrag. ‘De huidige situatie is niet uit te leggen aan Nederlandse pluimveehouders die vol inzetten op dierenwelzijn en uit de markt geconcurreerd worden door Oekraïense kip die niet aan dezelfde standaarden voldoet.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Hermen Hulst poseert naast de hoofdpersoon uit Killzone 3. Hij wordt ceo van Sony Interactive Entertainment, de maker van PlayStation.

Hermen Hulst, de nieuwe Nederlandse baas van PlayStation, was 'altijd een golden boy'

Sinds 1 juni is de Nederlander Hermen Hulst CEO van Sony Interactive Entertainment, de maker van PlayStation. Hij krijgt de taak om ’s het gamebedrijf door een tumultueuze tijd in de game-industrie te leiden.

Bente Verdonk (links) en Iris Heesterbeek in de foodcar, die deze keer staat op Foodfestival Trek.

Hoe Willy Nacho de wereld van de festivals veroverde en doordrong tot de supermarkt

Het begon met een tekstje van twee regels, tien jaar later is Willy Nacho niet meer weg te denken van het festivalterrein. Maar ondernemer Willem Neutkens zit niet stil. Nachochips in Mexico verkopen, dat lijkt hem ook wel wat.

RIVM onderzoekt eieren hobbykippen.

Onderzoek naar PFAS in eieren hobbykippen

Het RIVM start een landelijk onderzoek naar PFAS in de eieren van hobbykippen. Het rijksinstituut wil achterhalen hoe de PFAS, een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen waarvan er sommige schadelijk zijn voor de gezondheid, in de eieren van particulier gehouden kippen t..

De terugverdientijd van de investering in zonnepanelen loopt door alle maatregelen op.

Zijn zonnepanelen nog rendabel? En is het fair dat je nu moet betalen voor teruggeleverde stroom?

Als laatste grote energieleverancier heeft nu ook Essent aangekondigd vanaf 1 juli kosten in rekening te gaan brengen bij huishoudens die elektriciteit terugleveren met zonnepanelen.

Metselrobot aan het werk op een bouwplaats in de Amsterdamse Houthaven.

Bouwen wordt iets minder zwaar met robot die zelf muren metselt

De Nederlandse techstart-up Monumental maakt robots die dankzij kunstmatige intelligentie muurtjes kunnen metselen. Een ideale oplossing voor het tekort aan vakmensen, maar 24 uur per dag metselen is er nog niet bij.

Met 'kop-tot-staartpakketten' wil Berend te Voortwis restvlees voorkomen.

Vleesdistributeur Grutto slacht zonder restvlees: 'Het kan, goed vlees verkopen én de natuur herstellen'

Berend te Voortwis verkoopt met zijn bedrijf pakketten vlees van koeien, varkens en kippen die zijn gehouden door boeren die aan natuurherstel doen. ‘Hoor je dat? Een grutto. Die is er alleen als het land gezond is.’