“Weg jij, dat is mijn kant van het bed”, klinkt het in ‘Blind getrouwd’. Hoe komt het dat we een favoriete kant hebben?

Of het nu gaat om een hotelbed in het Turkse Bodrum, een nagelnieuw maar vreemd bed in een huurappartement of simpelweg je eigen vertrouwde exemplaar: heel wat Vlamingen hebben zo hun favoriete kant in bed. Ook in Blind getrouwd, waar Brecht en Dziubi hun intrek nemen in een appartement en de grenzen meteen afbakenen.

Paul Demeyer en Lien Lammens
Bron: Eigen berichtgeving

Een nieuw seizoen, een nieuwe discussie over wie aan welke kant van het bed slaapt. Bij Brecht en Dziubi bijvoorbeeld, die hun intrek nemen in een appartement in Destelbergen. Maar nog voor Dziubi goed en wel op het bed neerplofte, werd hij door zijn echtgenoot zonder pardon naar de andere kant geschoven. “Weg jij, want dat is mijn kant. Jij moet naar links”, klonk het even dreigend als speels.

Een grappig moment maar in heel wat Vlaamse slaapkamers is het bittere ernst. Want jouw kant is jouw kant. Als we de vraag stellen aan professor Johan Verbraecken, slaapexpert van het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, zijn we verbaasd: het fenomeen werd namelijk nog nooit wetenschappelijk onderzocht. “Het lijkt een beetje banaal, maar anderzijds mogen wetenschappers de eenvoudige vragen ook niet negeren. Ik ben blij met de vraag, we moeten dat eens onderzoeken.”

De professor merkte bij zichzelf op dat hij ook op hotel aan diezelfde kant van het bed slaapt, die hij thuis kiest. “We weten wel waarom we thuis altijd dezelfde kant kiezen: voor het comfort. De matras past zich aan jouw lichaam aan, daar lig je dus het comfortabelst.”

Het idee om eens van kant te wisselen of om pakweg na elke nacht eens te veranderen, wordt over het algemeen niet enthousiast onthaald. Iets wat psychologe Annelies Smolders van het slaapexpertisecentrum Midori maar al te goed begrijpt. “Bijna alle koppels die hier op therapie komen – vaak omdat ze na een periode van apart slapen weer in hetzelfde bed willen – hebben hun vaste kant. Vaak wordt die bepaald door de positie van de deur. Vrouwen slapen het liefst het verst van de deur. Dat is allicht een restant van ons holbewonersverleden. Toen moesten mannen de ingang van de grot bewaken tegen wilde dieren.”

LEES OOK:

Nieuwe partner

Een eigen kant hebben, allemaal goed en wel. Maar wat als je nieuwe partner dezelfde kant verkiest? “Dan zal er je daarover moeten praten en elk een vaste kant kiezen. Dat is alleszins beter dan constant switchen”, zegt Verbraecken. De professor wordt daarin bijgetreden door psychologe Nikita Van Dooren, slaapexperte van de VUB. Ook zij raadt nieuwe koppels aan om te kiezen en daarna even door te bijten. “Dat blijkt ook uit onderzoek bij mensen die net verhuisd zijn. Een nieuw huis betekent nieuwe geluidjes, nieuw licht. Soms is dat wennen. Maar na een paar weken is het lichaam aangepast. Dat zal niet anders zijn wanneer je van bedkant wisselt. Dus even doorbijten. En zeker niet overdag bijslapen, want dat verstoort de nachtrust nog meer.”

Even doorbijten staat doorgaans synoniem voor een twintigtal dagen. “Dan hebben we doorgaans onze nieuwe slaapgewoontes aangenomen”, aldus Van Dooren. “Het duurt bijvoorbeeld ook twintig dagen voor je gewend bent aan een slaapmasker.”

Jouw zijde

Of je links of rechts slaapt, doet er eigenlijk niet toe, ondanks dat er wel vaak bepaalde karaktereigenschappen aan gekoppeld worden. “Niet de kant van het bed, maar wel de zijde waarop je inslaapt, is belangrijk. Zo klopt je hart beter, is er minder risico dat maagzuur in de slokdarm komt en draineert het lymfevocht best als je op je linkerzijde slaapt.”

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Aangeboden door onze partners

Meer over Slapen

Hoofdpunten

Keuze van de redactie