© JAA

“We gaan deze ‘overlevers’ in de watten leggen”

Regionaal Landschap de Voorkempen heeft twintig heel oude bomen geselecteerd die het voortaan extra zal verzorgen zodat deze natuurlijke ‘oorlogshelden’ nog ouder kunnen worden.

jan auman

“Oorlogsveteranen zijn niet alleen de helden aan het front of in het verzet, maar ook bomen die intussen meer dan 100 jaar oud zijn”, aldus bioloog en landschapsanimator Jan Ostermeyer van Regionaal Landschap de Voorkempen

Om deze 20 bomen zo lang mogelijk te kunnen bewaren, worden ze nu onderzocht op hun gezondheid door het professionele boomverzorgingsteam van David Bergen uit Schilde. “Dat gebeurt onder andere door een tomografie”, legt Ostermeyer uit. “Een tomografie lijkt op een echografie. Door middel van geluidsgolven die door de stam worden gestuurd krijgen we een inzicht op de toestand van de binnenkant van de boom.”

Elke oorlogsboom krijgt zo z’n eigen identiteitskaart die gekoppeld wordt aan een verhaal van een oorlogsheld uit de streek. De imposante meer dan honderd jaar oude kastanje in de tuin van Gemeenschapscentrum ’t Gasthuis is één van de twee bomen in Wijnegem die de heldenstatus kregen en voortaan dus kunnen rekenen op een voorkeursbehandeling. De mooie boom werd gekoppeld aan Gustaaf Van der Linden. De Duffelnaar was tijdens de Eerste Wereldoorlog gekazerneerd in het inmiddels al lang afgebroken Fort van Wijnegem.

“Dit project is een manier om het verhaal van de Eerste Wereldoorlog vanuit een ander perspectief te bekijken”, stelt de medewerker van Erfgoed Voorkempen. “De geselecteerde bomen zijn allemaal unieke exemplaren die we moeten koesteren, niet alleen voor hun natuurwaarde, maar ook voor hun erfgoedwaarde.”