Drugssmokkelaar Tom Michielsen (48) opgepakt in Berlijn: man werd al sinds 2020 gezocht

© rr

Tom Michielsen, de 48-jarige drugscrimineel uit Hoevenen die jarenlang op de Europese Most Wanted-lijst stond, is donderdag opgepakt in Berlijn. Dat bevestigt het Antwerps parket. Michielsen werd sinds 2020 gezocht door Nederland en België. In België moet hij nog acht jaar cel uitzitten, in Nederland elf jaar voor de handel in cocaïne, heroïne en witwassen.

jtp

Hoevenaar Tom Michielsen kwam in 2020 op de radar van de politie na de kraak van Encrochat, een PGP-dienst die zeer populair was bij drugscriminelen. Op Encrochat wisselde Michielsen onomwonden berichten uit over blokken cocaïne en heroïne met Piet S., toen een van Nederlands grootste drugscriminelen. De politie zat Michielsen in september van dat jaar op de hielen, maar tijdens een inval in een Spaanse villa wist hij ternauwernood te ontsnappen.

LEES OOK. Antwerpse drugssmokkelaar die op Most Wanted-lijst stond, riskeert 8 jaar cel voor rol in organisatie rond ‘Dikke Piet’

De jaren nadien was hij de politie telkens een stap voor, maar drugsbaron Michielsen werd wel meermaals veroordeeld in België en Nederland voor zijn betrokkenheid bij drugshandel. Op die manier had Michielsen in België acht jaar cel gekregen, in Nederland stond zelfs een celstraf van elf jaar open. Het leverde hem een plaats op de website ‘Europe’s Most Wanted’ op.

Berlijn

Het onderzoek naar de schuilplaats van Michielsen kwam in januari vorig jaar in een stroomversnelling, toen hij gesignaleerd werd in een horecazaak in de Duitse hoofdstad Berlijn. “In het verdere onderzoek werd de samenwerking tussen de Duitse, Nederlandse en Belgische politie onder coördinatie van het Antwerps parket geïntensiveerd”, zegt woordvoerder Kristof Aerts van het Antwerps parket.

“Dankzij die gezamenlijke inspanning kon de veroordeelde donderdagavond worden aangehouden in dezelfde horecagelegenheid als waar hij in 2023 was gesignaleerd. Na de aanhouding bleek dat hij zich onder een valse identiteit onopvallend had kunnen ophouden in de Berlijnse metropool.”

De Duitse rechtbank moet nu beslissen of Michielsen eerst aan België of aan Nederland wordt overgeleverd. “Maar vast staat dat hij zijn straf in beide gevallen zal moeten ondergaan”, stelt de Nederlandse politie.

© rr

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen